1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2018, un secol impreuna!

1Decembrie

Sărbătoarea Națională de la 1 Decembrie 2018 este unică în istoria poporului nostru și în conștiința sfântă a tuturor românilor, din țară și a celor peste patru milioane care trăiesc în străinătate. Pentru că în urmă cu un secol, în Cetatea Unirii de la Alba Iulia, cele trei principate istorice, Țara Românească, Moldova și Transilvania și-au unit pentru prima oară destinul Daciei multimilenare într-o singură unitate statală, comună, națională și indestructibilă: România Mare.

Ne-am constituit, după prima conflagrație mondială și absolută a secolului, într-un teritoriu mare, întregit și complet, unde Munții Carpați au devenit coloana noastră vertebrală.

Am devenit Mari, în sensul de Neatârnare, de Măreție și Unitate. În toamna anului 1918 România a preluat controlul asupra Transilvaniei în urma prăbușirii dublei Monarhii Austro-Ungare, prin organizațiile locale ale Consiliului Național Român, care a convocat Adunarea de la Alba Iulia, unde, cei peste 100.000 de participanți și cei 1.228 de deputați au votat Unirea Transilvaniei cu România și integrarea ei în Regatul României. În Bucovina, Consiliul Național Român votase deja cu câteva zile înainte unirea cu Regatul României, la 28 noiembrie 1918, ceea ce a desăvârșit din punct de vedere național toate condițiile Marii Uniri de la Alba Iulia. Noile frontiere au fost parafate în septembrie 1919 la Pacea de la SAINT GERMAIN, precum și la NEUILLY în noiembrie 1919 și la TRIANON în luna iunie 1920.

Cu prilejul sfințirii mesei din Altarul noii Catedrale a Neamului de către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic BARTOLOMEU al Constantinopolului și de Prea Fericitul Patriarh DANIEL, într-un moment important, asociat Zilei Naționale a României, am pus, iată, alături pe sfinții noștri din Sfânta Evanghelie cu eroii neamului care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea pământului strămoșesc.

Ne simțim cu toții ca buni români, în cuget și în simțiri, pentru slava Neamului Românesc și a României Mari!

LA MULTI ANI, România!

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter