105 ani de la nasterea marelui pilot Petre Cristea

PetreCristea

Astazi, 31 ianuarie 2014, se implinesc 105 ani de la nasterea pilotului emblematic al romanilor : PETRE CRISTEA. Se poate afirma ca Petre Cristea a fost cel mai talentat si valoros pilot roman in cei peste 110 ani de automobilism sportiv din Romania.

Petre Cristea a castigat celebrul Raliu Monte Carlo din 1936 impreuna cu coechipierul sau Ionel Zamfirescu, pe o masina Ford V8 pregatita de acestia la Bucuresti. Asa cum a afirmat insusi Petre Cristea, Raliul Monte Carlo ramane in memoria noastra ca «o  comoara de mandrie pentru contributia pozitiva adusa numelui de ROMAN ».

Memorabila victorie romaneasca de la Monte Carlo 1936 n-a fost chiar o « surpriza ». In 1931, la numai 22 de ani, la Raliul Monte Carlo (1931) a obtinut locul 11 din 152 de concurenti, in 1934 ocupa locul 18 din 177 de concurenti, iar in 1935 a obtinut locul 15 din 169 de concurenti. In anul urmator victoriei celebre, pentru a-si apara titlul, a concurat din nou la Raliul Monte Carlo castigand primul loc, insa datorita unei « penalizari » din cauza dimensiunilor depasite ale aripilor fata, este retrogradat pe locul al 7-lea din 172 concurenti. Mai putem aminti intre celebrele performante, victoria in Marele Premiu al Portugaliei la volanul unui BMW (1938), iar un an mai tarziu el ocupa de asemenea primul loc pe faimosul circuit de la Nurburgring (Germania), acest record fiind egalat abia dupa 14 ani (1953).

La multe curse internationale Petre Cristea a abtinut locuri deosebit de onorante pe podiumul de premiere, fiind considerat un « monstru sacru al pilotajului sportiv ».

In anul 1986, Petre Cristea si Ionel Zamfirescu au fost invitati, ca oaspeti de onoare, la Raliul Monte Carlo cand se aniversa primul mare succes al unui automobil FORD in Europa, in prezenta printului domnitor Rainier al III-lea si urmasului sau, printul Albert.

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter