20 de ani de EuroNCAP – o siguranță rutieră mult mai bună

461528_v3

Majoritatea automobiliștilor din România cunoaște programul EuroNCAP, ca sistem de evaluare a siguranței  automobilelor noi, precum și contribuția acestuia la creșterea gradului de securitate rutieră.

Pe 4 februarie 2017, se împlinesc 20 ani de la implementarea testelor de impact, care, în acest interval, au contribuit la salvarea a mai mult de 78.000 de vieți la nivel global.

1997-2017 20 de ani de EuroNCAP (video)

Semnificativ este faptul că primul test de impact al EuroNCAP a fost sprijinit de către Federația Internațională a Automobilului (FIA), iar rezultatul acestuia a fost făcut public pe 4 februarie 1997.

Cu acest prilej, prezentăm o sinteză a comunicatului pe care ACR, ca membru al FIA, l-a primit de la EuroNCAP:

”Astazi, EuroNCAP dezvaluie ca a publicat peste 630 de evaluari, a efectuat teste de impact pe 1800 de automobilei si in total a cheltuit peste 160 milioane de Euro ca sa faca masinile mai sigure.

Primele teste au expus esecurile de siguranta ale automobilelor de familie aflate in topul vanzarilor, impunând o regandire fundamentala a modului in care vehiculele sunt proiectate pentru prevenirea accidentelor si salvarea vietilor. Dupa 20 de ani, 9 din 10 masini vandute pe piata europeana detin o evaluare EuroNCAP, industria automobilistica sustinând activ dezvoltarea noilor cerinte pentru evaluarile de top ale sigurantei.”

“ EuroNCAP a dat milioanelor de consumatori cunostintele si increderea sa aleaga cele mai sigure masini posibile. Anii recenti au afisat o incetinire in rata progresului, dar oricum, noi nu trebuie sa luam piciorul de pe acceleratie. Noi vrem sa ne asiguram ca drumurile europene devin chiar si mai sigure in urmatorii 20 de ani, nu doar pentru ocupantii masinilor, ci pentru toti participantii la trafic. Noi deja testam mai multe aspecte ale sigurantei masinilor decat am testat cand am inceput in 1997. Anul viitor, vom testa sisteme care recunosc si evita impactul cu ciclistii si proiectam o harta rutiera foarte competitiva pentru anii 2020-2025.”

“Modelul de constientizare al consumatorului, lansat atat de eficient de catre EuroNCAP, nu doar ca a schimbat fundamental piata din Europa, dar a ajutat sa catalizeze alte astfel de programe din întreaga lume, inclusiv in tari cu venituri mici si mijlocii. Presiunea consumatorului informat de testele de ciocnire, a ajutat la producerea unor schimbari rapide ale nivelului de siguranta in India, America Latina si regiunea ASEAN. EuroNCAP a avut un adevarat impact global.”

Presedintele EuroNCAP si Directorul Tehnic Executiv al Thatcham – Andrew Miller spune: “Impactul acestor teste nu poate fi exagerat. Pana la EuroNCAP consumatorii aveau doar cuvantul producatorilor. Acum avem cele mai sigure automobile care au existat vreodata si nivelul de siguranta pentru fiecare masina se poate vedea de catre toata lumea. Acest succes a putut fi realizat lucrand activ impreuna in Europa sub aceeasi umbrela si continuand sa investim intr-o siguranta mai buna.”

“EuroNCAP a fost forta conducatoare din spatele imbunatatirii sigurantei autovehiculelor din Europa pentru doua decenii. In era cresterii schimbarilor automatice si tehnologice, rolul testarii independente va deveni si mai important. Speram ca organizatia sa ramana in fruntea sigurantei vehiculelor pentru multi ani de acum inainte”, a spus Antonio Avenoso, Director Executiv al Consiliului European pentru Siguranta Transportului.

Automobil Clubul Român a susținut și continuă să implementeze în rândul automobiliștilor valorile circlației în siguranță pentru toți participanții la trafic, inclusiv în ceea ce privește susținerea modernizării infrastructurii, care, din păcate, la noi în țară nu se situează la nivelul cerințelor actuale europene.

Cu prilejul aniversării celor două decenii de existență, Automobil Clubul Român adresează EuroNCAP, urări de continuă activitate pentru o siguranță rutieră mai bună și mai sigură în Europa și în întreaga lume.

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter