Accident rutier cu un autoturism inmatriculat intr-o tara straina

Traffic accident and to drivers fighting

Ati fost pagubit intr-un accident rutier de un sofer al carui autoturism este inmatriculat intr-o tara straina ?

Va ilustram pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a va recupera daunele, asa cum sunt ei prezentati de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania ( BAAR).

1. Obtineti un document in care sa fie consemnate circumstantele in care s-a produs accidentul. Acesta poate fi un proces verbal incheiat de organele de politie sau o constatare amiabila de accident incheiata de cei doi soferi implicati. Indiferent de tipul documentului, acesta trebuie sa contina date despre autovehiculele implicate ( numar de inmatriculare, marca, tipul autoturismului ), date despre asigurari si despre soferi.

2. Obtineti o copie a documentului de asigurare Carte Verde al autovehicului din strainatate.

Este recomandat ca acea copie sa fie certificata pentru conformitate cu originalul.

3. Trebuie sa aflati corespondentul companiei de asigurari straine pe teritoriul Romaniei.

a) Daca detineti o copie dupa asigurarea de carte verde a autovehiculului, puteti afla corespondentul unei societati de asigurare din strainatate consultand site-ul BAAR.

b) In orice alta situatie, luati legatura cu Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania si urmati instructiunile oferite.

4. Trebuie sa avizati corespondentul despre accident si sa cereti deschiderea dosarului de dauna.

Dupa ce ati aflat care societate de asigurare din Romania este corespondentul celei straine, trebuie sa o avizati cu privire la accident si sa ii solicitati deschiderea dosarului de dauna. Corespondentul nu va putea sa se angajeze in plata daunelor pana nu primeste confirmarea de la asiguratorul strain ca polita soferului implicat in accident este valabila.

Daca asiguratorul din strainatate nu are corespondent in Romania, gestionarea cazului de dauna se va face de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter