ACR EVALUEAZA TRECERILE DE PIETONI

imagine_861

08 iulie 2009 – In cadrul campaniei nationale STOP ACCIDENTELOR. VIATA ARE PRIORITATE, organizata in cadrul parteneriatului instituit la nivelul tarii, Automobil Clubul Roman continua organizarea de actiuni specifice in vederea cresterii sigurantei pe drumurile publice si educatia rutiera a tuturor participantilor la trafic. O componenta fundamentala in acest program o constituie EVALUAREA TRECERILOR DE PIETONI, spatiu rutier in care au loc un numar mare de accidente rutiere adeseori cu urmari tragice.

In perioada, 7-8 iulie 2009, Automobil Clubul Roman, impreuna cu Fundatia FIA, a intreprins o ampla evaluare asupra indeplinirii standardelor europene de siguranta pentru trecerile de pietoni , cu contributia de specialitate a unor inspectori desemnati de acest organism mondial. Actiunea Automobil Clubului Roman, realizata si cu sprijinul Fundatiei “CIVILIZATIA RUTIERA” care functioneaza sub auspiciile ACR, se inscrie in Programul European de Evaluare a Trecerilor de Pietoni (European Pedestrian Crossing Assessment Program). La actiunea desfasurata in Bucuresti, au fost prezenti reprezentanti ai Brigazii Politiei Rutiere a Municipiului Bucuresti.

Evaluarea a avut loc in zona centrala a capitalei, delimitata de Casa Armatei, Palatul Parlamentului, Piata Unirii si Universitate. In cadrul evaluarii au fost urmariti o serie de parametrii specifici referitori la calitatea marcajelor de pe asfalt, vizibilitatea trecerilor de pietoni, calitatea semaforizarii (vizibilitate, sincronizarea si durata culorilor, prezenta semnalelor acustice pentru nevazatori), dimensionarea bordurilor pentru persoanele cu handicap locomotor, accesibilitatea si gradul de fluidizare, etc. S-au efectuat masuratori si fotografii ale tuturor situatiilor de caz constatate. Evaluarile s-au facut atat ziua cat pe noaptea, inclusiv pe timp de ploaie, cand s-a pus accent in mod special pe vizibilitatea trecerilor de pietoni. In unele cazuri, s-au constatat deficiente privind respectarea standardelor europene vizand accesul persoanelor cu handicap locomotor la trecerile de pietoni, majoritatea bordurilor fiind incorect dimensionate. De asemenea accesul la anumite treceri de pietoni a fost obstructionat de parcarea neregulamentara a unor autoturisme. Evaluarea, care cuprinde 24 de mari orase din Europa se va finaliza la sfarsitul lunii septembrie, urmand ca Automobil Clubul Roman, sa faca publice rezultatele acesteia in cursul lunii octombrie a.c.


Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter