ALOCUTIUNEA Presedintelui Romaniei

imagine_34

ALOCUTIUNEA Presedintelui Romaniei,
cu prilejul Adunarii Festive a „Centenarului ACR“

Doamnelor si domnilor,

Împlinirea a 100 de ani de neîntrerupta activitate a Automobil Clubului Roman reprezinta un moment important pentru automobilistii din tara noastra.
Înfiintat la 5 aprilie 1904, Automobil Clubul Roman s-a numarat între primele 10 cluburi automobilistice nationale din Europa si între primele 14 din lume. În prezent este afiliat la Alianta Internationala de Turism si la Federatia Internationala a Automobilului care însumeaza 219 organizatii asociate din 124 de tari.

Faptul ca asociatia dumneavoastra a fost aleasa, în mai multe mandate, ca si în prezent, în forurile de conducere ale automobilismului mondial, demonstreaza vocatia europeana a asociatiei dumneavoastra, manifestata înca de la înfiintare, prin participarea Automobil Clubului Roman la dezvoltarea turismului si sportului auto, la elaborarea si perfectionarea unei legislatii rutiere unitare la nivelul continentului, contribuind la evolutia automobilismului în general si cu deosebire în Europa Centrala si de Est, remarcandu-se ca factor de initiativa în procesul de integrare în mecanismul economico-social, dar si prin implicarea cetatenilor în întelegerea exigentelor traficului modern.

Începand cu primul Cod Rutier din 1904 si continuand cu prima scoala de soferi, primele semne de circulatie de pe soselele tarii, primele competitii ale sportului cu motor, ACR a fost un factor activ în dezvoltarea transportului auto si asimilarea regulilor de circulatie, raporturile sale cu asociatii si cluburi automobilistice din Europa extinzandu-se permanent.

ACR se prezinta, în acest an aniversar, cu o adevarata istorie si o experienta deloc de neglijat, fapt ce-i confera dreptul si posibilitatile de a se implica în elaborarea reglementarilor menite sa apere, pe plan national si international, interesele prioritare ale automobilistilor.

Se poate afirma ca civilizatia automobilului n-a asigurat doar libertatea de miscare a omului modern, ci si motivatia sustinerii si apararii intereselor majore ale automobilistilor.

Din aceasta misiune nobila si de responsabilitate fata de membrii sai, Automobil Clubul Roman si-a facut un crez fundamental ca exponent al Societatii Civile, dar si ca reprezentant al Romaniei în marea masa a familiei automobilistilor din Europa si de pe alte continente, contribuind la dezvoltarea si perfectionarea conceptelor moderne de siguranta rutiera si comportament la volan, la implementarea unei conduite preventive – în concordanta cu legislatia Uniunii Europene – adresata tuturor participantilor la traficul rutier.

Dupa cum este cunoscut, elaboram o strategie a dezvoltarii durabile a Romaniei cu orizontul de timp – anul 2025 – în care dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transporturi are un rol deosebit. Ca beneficiari ai productiei unui domeniu de varf al constructiilor de masini, automobilistii si respectiv ACR-ul sunt chemati sa contribuie la asigurarea acestei dezvoltari.

Mai concret, am în vedere implicarea ACR în asigurarea unui parteneriat public-privat, eficient, îndeosebi în ceea ce priveste infrastructura rutiera, proiectarea si fabricarea automobilelor, cat si în privinta protectiei mediului si a luptei împotriva poluarii acestuia.
Integrarea Romaniei în Uniunea Europeana, ca prioritate a dezvoltarii noastre durabile presupune si din partea ACR-ului o mai mare implicare în respectarea rigorilor comunitare în domeniu.

Faptul ca accidentele rutiere constituie în lume una din principalele cauze ale mortalitatii populatiei cu o varsta cuprinsa între 5 si 29 de ani, dintre care multi copii, impune asociatiei dumneavoastra sa desfasoare si mai multe actiuni educative care sa contribuie la schimbarea atitudinii si comportamentului tuturor participantilor la trafic, înca din primii ani de scoala, astfel încat sa se reduca substantial numarul accidentelor de circulatie pe drumurile publice, cat si gravitatea acestora.

Dezvoltarea traficului auto si implicatiile socio-economice ale acestuia la nivel national si mondial impun organizarea, într-o noua conceptie, a activitatii asociatiei dumneavoastra. Consider ca prin diversificarea si cresterea calitatii serviciilor oferite de ACR, acesta îsi va spori numarul de membri, precum si prestigiul de care se bucura atat în tara cat si în strainatate.

De asemenea, asistenta rutiera se impune sa fie abordata într-o viziune moderna, în sistem integrat la nivel national si cu o logistica informationala performanta, prin parteneriat cu alte organizatii neguvernamentale si institutii cu atributii în materie, iar pe plan international, prin întarirea colaborarii cu alte cluburi automobilistice din tari membre ale Federatiei Internationale a Automobilului.

La acest moment aniversar, se poate afirma ca Automobil Clubul Roman a reusit de-a lungul timpului sa se adapteze numeroaselor transformari organizatorice si cerintelor automobilismului european si international, existand astfel premisele unei activitati eficiente în noul secol în care am intrat, cand mijloacele de transport vor cunoaste o dezvoltare si mai mare deoarece nevoia de deplasare a omului va creste într-un ritm sustinut.

Va felicit si va doresc tot mai multe împliniri dumneavoastra, celor prezenti astazi la acest eveniment jubiliar, precum si celor peste 300.000 de membri ai asociatiei automobilistilor romani.

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter