America la ea acasa…

imagine_927

14 decembrie 2009 – Sunt tot felul de aniversari importante pe lumea asta, dar implinirea a 100 de ani de la turnarea primei sosele cu fundatie din beton din lume, chiar trebuie semnalata…si retinuta.

Evenimentul a avut loc (unde altfel cand e vorba de automobile!) in Statele Unite, la Detroit, unde s-a inaugurat, in urma cu un secol, primul bulevard turnat cu patura asfaltica peste beton.

Woodward Avenue (foto), pe care s-a instalat in 1919 si primul semafor electric din lume, a fost astfel primul drum auto asfaltat(1909) dupa o noua si foarte rezistenta tehnologie, valabila si astazi! Pe o lungime de o mila (1.6 kilometri), a fost inlocuita o portiune de bulevard pe care asfaltul fusese turnat anterior pe o fundatie din lemn, asa cum era, tot in urma cu un secol si pe Podul Mogosoaei de alta data, actuala Calea Victoriei din Bucuresti.

Tot americanii au construit si prima autostrada din lume, prioritate care in Europa apartine Germaniei, incepand din anul 1935.

Cam tot atunci se construia si la noi, de catre o firma suedeza, primul drum auto adevarat”", pe distanta Bucuresti -Brasov.”"”

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter