Atentie: Reguli specifice de circulatie rutiera in Europa

snow

Pentru a veni in ajutorul soferilor care se deplaseaza in afara granitelor Romaniei, va prezentam cateva detalii despre traficul din unele tari ale Uniunii Europene, elemente de care este bine sa tineti cont pentru a va putea bucura de calatorii linistite.

Germania

  • In cazul in care conditiile atmosferice nu permit o vizibilitate de peste 50 metri, viteza maxima admisa este de 50 km/h.
  • Pentru reducerea nivelului de emisii de particule fine au fost introduse, in cateva orase din Germania, restrictii de trafic. Astfel, soferii sunt atentionati prin indicatoare ca trebuie sa detina vignette de culoare verde, galben, rosu, care sa le permita accesul pentru fiecare din aceste zone. Vignettele sunt eliberate de catre Statiile de Inspectii Tehnice autorizate, iar amenda in cazul nerespectarii accesului in aceste zone este de 40 euro. 

Culoarea depinde de tipul de motorizare, precum si de norma de poluare a vehiculului, iar vinetta trebuie obligatoriu lipita pe parbrizul masinii si nu poate fi transferata unui alt autovehicul.

Franta

  • Soferii suprinsi in trafic cu o viteza mai mare cu 40 de km/h fata de viteza maxima stabilita pentru tronsonul de drum respectiv raman pe loc fara permisul de conducere. Incepandu cu 1 iulie 2012, toti conducatorii de autovehicule sunt obligati sa aibe asupra lor in timp ce conduc un alcooltest certificat de catre autoritatile franceze.
  • Pe drumurile acoperite cu gheata sau zapada este recomandat ca autovehiculele sa fie echipate cu cauciucuri de iarna marcate M&S, iar adancimea profilului acestora trebuie sa fie mai mare de 3,5 mm.
  • Autovehiculele de transport marfa trebuie echipate in spate cu 2 lumini rosii, 2 triunghiuri reflectorizante si lumini pentru numarul de inmatriculare. In fata, trebuie sa existe 2 reflectoare albe si 2 lumini laterale ; de asemenea, pe fiecare parte trebuie sa existe benzi reflectorizante portocalii.

Ungaria

  • In situatia in care in Budapesta, in 2 zile consecutive, se inregistreaza depasiri ale limitei maxime a nivelului de particule toxice in aer, atunci autovehiculele cu motorizari non-Euro, Euro 1, Euro 2 su interdictie de a circula in oras intre orele 06.00 – 22.00
  • Coridoare de urgenta – pe soselele cu cel putin 2 benzi pe sens si pe autostrazi : in masura in care apar blocaje in trafic, soferii sunt obligati sa realizeze un coridor de urgenta.

Acesta va fi creat astfel : soferii de pe prima banda se vor oprii cat mai aproate de marginea din dreapta a drumului, iar cei de pe banda a doua se vor opri cat mai aproape de marginea din stanga a sensului de rulare, astfel incat intre aceste 2 siruri de masini se va crea acest coridor care va permite masinilor de interventie sa se deplaseze cat mai usor in vederea interventiilor necesare.

 

 

Austria

  • Intre 1 noiembrie si 15 aprilie toate vehiculele care circula pe soselele din Austria vor fi echipate cu cauciucuri de iarna, marcate M&S, sau cauciucuri all-season, marcate M&S, iar adancimea profilului trebuie sa fie de cel putin 4 mm. Lanturile de zapada sunt permise doar pentru portiunile de drum acoperite cu cantitati mari de zapada pentru a nu produce distrugeri ale stratului de asfalt.
  • Este, de asemenea, obligatorie crearea coridorului de urgenta pe autostrazi si pe drumurile cu cel putin 2 benzi pe sens in cazul in care intervin blocaje in trafic.
  • Viena dispune de mari zone pietonale, iar parcarea autovehiculelor este strict limitata, la 3 ore in ‘zonele albastre’. 

Aceste zone sunt semnalizate printr-un indicator – cerc albastru, cu o bordura rosie, taiat de o diagonala rosie, care contine cuvantul ‘Kurzparkzone’

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter