Ce trebuie sa stii despre Carnet de passage en douane (Carnetul de trecere prin Vama)

Carnet de Passages en Douane

Carnet de passage en douane (Carnet de trecere prin Vama)

Cu acest prim articol, ne propunem sa va oferim o serie de informatii pentru a va face  calatoriile cu automobilul, in afara tarii, mult mai usoare si la un cost mai redus.

De-alungul timpului am primit foarte multe intrebari despre Carnetul de trecere prin Vama, cunoscut si sub denumirea de Carnet de Passages en Douane (CPD). In continuare, vom lamuri cateva aspecte cu privire la acesta.

Carnetul de trecere prin vama CPD sau Carnet de Passages en Douane este documentul vamal internațional care faciliteaza admiterea temporara a autovehiculelor pe teritoriul unui stat. Carnetul constituie o garantie internationala pentru plata taxelor vamale in tarile care recunosc acest document, in cazul autovehicululelor aflate temporar pe teritoriile tarilor respective, pentru care, astfel, nu mai trebuie achitate taxe vamale.

CPD este utilizat in cadrul Conventiilor vamale ale Organizatiei Natiunilor Unite din 1954 si 1956, care reglementeaza importul temporar al vehiculelor rutiere private si comerciale. De asemenea, CPD face parte din Conventia de la Istanbul din 1990, administrata de Organizatia Mondiala a Vamilor. Persoanele care isi importa temporar vehiculele in tarile in care sunt necesare carnete trebuie sa accepte respectarea legilor si reglementarilor din tara respectiva, in special conditiile de import temporar.

In urmatoarele state este acceptat Carnet de Passages en Douane (Carnet de trecere prin Vama)

AFRICA
Botswana, Buthan, Burkina Faso, Camerun, Republica Central Africana, Chad, Ciskei, Comoros, Congo, Egypt, Gabon, Ghana, Guinea-Bissau, Ivory Coast, Kenya, Lesotho, Libya, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Namibia, Niger, Senegal, Somalia, Africa de Sud, Swaziland, Tanzania, Togo, Uganda, Zimbabwe.

AMERICA
Argentina, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Paraguay, Peru, Trinidad & Tobago, Uruguay, Venezuela.

ASIA si ORIENTUL APROPIAT
Bangladesh, India, Indonesia, Iran, Iraq, Japonia, Iordania, Kuwait, Liban, Malayesia, Oman, Pakistan, Qatar, Singapore, Sri Lanka, Syria, Emiratele Arabe Unite, Myanmar, Nepal.

EUROPA
Belgia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Italia, Turcia.

OCEANIA
Australia, Noua Zeelanda

Va rugam sa notati ca lista cu tarile de mai sus poate suferi modificari datorita unor schimbari care pot apare in legislatia acestor tari. In Turcia CPD-ul este foarte folositor pentru autocare, vehicule care transporta autovehicule avariate sau defecte, etc. In Belgia, Danemarca, Finlanda si Grecia, Carnetul de trecere prin vama CPD (Carnet de Passages en Douane) este solicitat pentru anumite categorii de vehicule, precum vehiculele de curse, ambulante etc.

Automobil Clubul Roman elibereaza Carnetul de trecere prin vama CPD (Carnet de Passages en Douane) prin sucursalele proprii.

Pentru a obtine informatii despre eliberarea unui Carnet de Trecere prin Vama CPD (Carnet de Passages en Douane) ne puteti scrie la adresa de e-mail acr@acr.ro

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter