Comunicat de presa
Protestul ACR fata de taxa de poluare

imagine_633

29 ianuarie 2008 – Automobil Clubul Roman isi manifesta indignarea fata de proiectul Ordonantei de Urgenta a Guvernului, de pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, si declara urmatoarele:

- Explicatiile neconvingatoare date la sediul Guvernului in data de 27.01.2008 au la baza un proiect de act normativ care nu face altceva decat sa induca in eroare contribuabilul roman.

- Principiile care au stat la baza acestui act normativ sunt diametral opuse celor care au stat la baza art.214.1-214.3 din Codul Fiscal.

- Ordonanta de Urgenta urmeaza a fi aplicata incepand cu 1 iulie 2008, data pana la care reprezentantul Guvernului a declarat ca se va percepe taxa conform actualelor reglementari.

- In prezent pe rolul instantelor se afla deja actiuni de recuperare, existand totodata si hotarari judecatoresti din care reiese ca perceperea acesteia este ilegala.

- Cu toate acestea, Guvernul se incapataneaza s-o incaseze in continuare pana la 1 iulie 2008 fara a evalua cine va achita și din ce fonduri, restituirea taxei impreuna cu dobanzile si cheltuielile de judecata care sunt posibile a fi acordate de catre instantele judecatoresti.

- Pana la 1 iulie 2008 prin incasarea actualei taxe sunt in continuare favorizati producatorii si importatorii de autoturisme, deoarece din proiectul de Ordonanta rezulta ca taxele pentru autoturismele noi vor fi de doua-trei ori mai mari, ceea ce probabil va determina o crestere majora a vanzarilor de autoturisme noi in primul semestru al anului 2008.

- In Romania se comercializeaza pe baza normelor Guvernului automobile corespunzatoare cerintelor de poluare Euro 4, iar aceste norme reprezinta cel mai ridicat grad de depoluare existent in prezent. Ne intrebam in numele automobilistilor daca a fost achizitionat un autoturism Euro 4, deci cel mai nepoluant, cu ce drept Statul va percepe o taxa de mediu, platita cu anticipatie pentru eventualitatea in care respectivul bun va fi in functiune 15 ani.

- Fata de aceste balbaieli ale Guvernului, Automobil Clubul Roman este silit sa constate ca actualei taxe i s-a cautat o noua denumire pentru a ascunde un management bugetar defectuos si neprofesionist.

- Actuala taxa de mediu ne aduce aminte de ,,taxa pe fum.

- Automobil Clubul Roman declara ca va face front comun cu toti cetatenii onesti ai Romaniei care doresc sa traiasca intr-o tara membra a UE

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter