CONDUCEREA AUTOMOBILULUI PE TIMP DE IARNĂ, O MARE PROVOCARE

auto iarna

Condusul pe timp de iarnă, în special în condiţiile unui carosabil alunecos sau acoperit de gheaţă sau polei, reprezintă o provocare pentru toţi automobiliştii, indiferent de vechimea sau categoria permisului de conducere pe care aceştia îl posedă.

Dintre toate sezoanele, anotimpul rece cere o mai multă atenţie acordată automobilului, pentru a putea avea o călătorie sigură şi fără incidente.

Iată mai jos câteva sfaturi despre cum trebuie să pregătim autoturismul în timpul iernii şi cum ar trebui să conducem.

 

Luminile, sistemul de încălzire şi ştergătoarele solicită foarte mult bateria, cu precădere atunci când vă deplasaţi des în oraşele aglomerate. Durata de viaţă a bateriilor depăşeşte rar cinci ani. Înlocuirea ei, aproape de expirarea duratei de viaţă a acesteia, vă poate proteja de alte întâmplări neplăcute.

Evitaţi folosirea sistemelor electrice mai mult decât este necesar. Folosiţi o treaptă mai joasă de ventilaţie a habitaclului şi opriţi sistemul de dezaburire a lunetei în momentul în care aveţi o bună vizibilitate prin parbriz.

Înainte de a porni motorul, asiguraţi-vă că aţi oprit unele sisteme electrice care solicită din plin acumulatorul, pe o astfel de vreme: lumini, sisteme de încălzire sau dezaburire, stergătoare.

În cazul în care motorul nu porneşte rapid, folositi starterul numai timp de 5 secunde. Daca motorul nu porneşte din prima încercare, lăsaţi să se scurgă cel puţin 30 secunde între cele două încercări, pentru a da bateriei posibilitatea să se redreseze.

Dacă la pornirea motorului auziţi un scârţâit continuu, este semnul că pompa de apă este îngheţată. Zgomotul este provenit de la cureaua de ventilator care alunecă pe fulie. De asemenea, blocul de cilindrii ar putea fi şi el îngheţat. Opriţi motorul şi aşteptaţi să se dezgheţe sau mutaţi maşina într-un garaj încălzit. Autovehiculele moderne folosesc antigel cu o durată mare de viaţă. Este foarte important să folosiţi numai tipul de antigel recomandat de către producător şi evitaţi amestecul a mai multor mărci de antigel.

Pe timpul sezonului rece, dotaţi automobilul cu anvelope de iarnă. Anvelopele de iană sau cele „all season” conţin, în banda de rulare, un procent mai ridicat de siliciu, lucru care previne întărirea acestora la temperaturi scăzute şi, prin urmare,  oferă o mai bună aderenţă în condiţiile unor temperaturi scăzute. Asiguraţi-vă că adâncimea profilului acestora este de cel puţin 3 mm şi nu reduceţi presiunea în anvelope pentru a avea mai multă aderenţă, pentru că acest lucru reduce stabilitatea automobilului.

Înainte de a pleca la drum, acordaţi pregătirii maşinii, cel puţin 10 minute. Curaţaţi toate geamurile pentru a avea o mai bună vizibilitate în momentul în care părăsiţi locul în care autoturismul dumneavoastră a fost parcat. În cazul în care întâmpinaţi probleme la deschiderea portierelor din cauza îngheţării sistemelor de închidere a acestora, folosiţi o brichetă pentru încălzirea cheii. nu suflaţi peste închizătorile portierelor, acest lucru conducând la formarea condensului si la accentuarea stării de îngheţ a acestora.

În cazul în care întâmpinaţi probleme cu automobilul dumneavoastră sau doriţi informaţii cu privire la condiţiile de drum şi trafic, nu ezitaţi să contactaţi Centrala de Alarmă şi Informaţii ACR la numărul de telefon 021/222 22 22.

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter