Cumunicat foarte important: Benzina are un pret prea mare… pentru Romania!

imagine_15

Automobil Clubul Roman, asociatia automobilistilor din Romania, isi exprima, din nou, ingrijorarea in legatura cu escaladarea pretului benzinei in tara noastra. Pe buna dreptate, conducatorii auto sunt indignati: benzina a atins un pret astronomic pentru o tara care produce petrol acoperind aproape 70% din consumul propriu!

Benzina vanduta la statiile Petrom se scumpeste din nou, la doar 48 de ore de la ultima decizie de majorare a preturilor la pompa. Potrivit comunicatului companiei Petrom din ziua de 06-09-2005, un litru de benzina Eco Premium, Premium fara plumb sau Top Premium se vinde cu 900 de lei vechi mai mult decat cu o zi inainte. Ce uimeste la aceasta situatie este faptul ca luni, 05-09-2005, Petrom a operat deja o majorare a preturilor tuturor carburantilor comercializati, cu 700 de lei/l.

Este greu de explicat de ce, in doar doua zile, benzina Petrom s-a scumpit cu 1.600 de lei/l, cel mai mare nivel din ultimele luni (22% de la inceputul anului, cand pretul benzinei era de circa 0,65 euro/l). Scumpirea vine pe fondul unei noi aprecieri a monedei nationale, Banca Nationala anuntand pentru astazi un curs de 34.992 lei si in conditiile scaderii cotatiei petrolului pe plan mondial, la nivelul de 66 de dolari/baril.

Toate sortimentele de benzina Petrom au depasit un euro/l. La un curs de 34.992 lei/euro, sortimentele de benzina Eco Premium au ajuns la 1,07 euro/l, respectiv benzina Top Premium 99 la 1,152 euro/l. Petrom precizeaza ca „noile preturi urmaresc fluctuatia cotatiilor internationale ale produselor petroliere”, insa deja s-a ajuns la un paradox pentru automobilistul roman: in tara noastra, benzina este mai scumpa decat in majoritatea tarilor Europei.

Astfel, benzina care costa in Romania 1,152 euro/l are urmatorile valori de pret in Europa: Bulgaria – 0,966 euro/l, Republica Ceha – 1,087 euro/l, Estonia – 0,853 euro/l, Letonia – 0,860 euro/l, Polonia – 1,125 euro/l, Serbia-Muntenegru – 1,020 euro/l, Slovacia – 1,033 euro/l, Slovenia – 1,031 euro/l, Elvetia – 1,147 euro/l, in in timp ce in Rusia costa 0,514 euro/l iar in Ucraina – 0,586 euro/l, tari producatoare de petrol, ca si Romania.

Din pacate, in ciuda declaratiilor “aparent oneste” ale Companiei Petrom, privind adaptarea la tendintele mondiale, indiferent de cum fluctueaza pretul petrolului, in sus sau in jos, pretul combustibilului Petrom evolueaza doar in sus. Probabil pentru a se ajunge la nivelul tarii de origine a proprietarului Petrom, respectiv 1,220 euro/l in Austria!

Ne punem fireasca intrebare: in alte tari de ce se poate mentine un pret decent al combustibilului auto, la un nivel al salariilor mult mai mare decat in tara noastra? Sa fie sortiti, oare, automobilistii din Romania sa faca naveta peste hotare, in tarile vecine, pentru a umple rezervorul cu combustibil, asa cum faceau vecinii nostrii odinioara, venind pentru aceasta in tara noastra?

Comitetul Executiv al Automobil Clubului Roman


Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter