DAKAR 2009… IN AMERICA DE SUD!

imagine_780

06 ianuarie 2009 – Asa cum se stie, Dakar-ul, faimosul rally-raid african se desfasoara anul acesta, din motive de securitate, pe continentul sud-american, pe un itinerar ce strabate Argentina si Chile. La aceasta competitie participa si echipa romaneasca Vectra Racing, avandu-i in componenta sa si pe cunoscutii piloti romani Emanuel Gyenes si Marcel Butuza, alaturi de doi dintre favoriti in cursa motocicletelor: francezul David Casteu si olandezul Frans Verhoeven.

In prima etapa, Buenos Aires – Santa Rosa (371 km) s-a rulat cu viteze de 150-170 km/h, dupa 248 km, E. Gyenes aflandu-se pe un excelent loc 14, din cei peste 150 motociclisti care au luat startul. Unul din favoritii cursei Dakar 2009, angajat direct in lupta pentru locul 1 in clasamentul general era insa coechipierul sau David Casteu, vicecampion in Dakar-ul african din 2007 si castigator al Dakar Series Central Europe Rally.

Din pacate, primul concurent al echipei romanesti a facut o pana pe roata din spate. In mod sportiv (dar si la solicitarea conducerii echipei Vectra Racing), Mani Gyenes i-a oferit acestuia roata sa, iar el a parcurs ultimii 130 km din proba speciala, pe roata… cu pana preluata de la Casteu. Etapa a fost castigata de Marc Coma, de la KTM, campion al Dakar 2006, iar Frans Verhoeven a sosit al patrulea.

In cea de a doua etapa, Santa Rosa-Puerto Madryn (600 km), castigator a fost pilotul echipei Vectra Racing, olandezul Frans Verhoeven, care s-a comportat execeptional pe cei 237 km de proba speciala, parcursi in 2 h 14 min. 48 sec., devansandu-l cu 41 de secunde pe primul pilot de la KTM, Cyril Despres! Din nefericire, pilotul Mani Gyenes a abandonat Dakar 2009 in urma unui accident in care si-a dislocat umarul, cursa fiind continuata, dintre romani, doar de Romeo Duicu.

In competitia automobilelor primul a venit spaniolul Carlos Sainz, urmat de francezul Stephane Peterhansel, care sunt, dealtfel, principalii favoriti la titlul de castigator al Dakar 2009, prima editie Dakar desfasurata pe un alt continent decat Africa.

In competitie, la aceasta categorie, s-a inscris si echipajul romanesc Eugen Banciu – Marius Vasai (foto), membru al echipei engleze Rally Raid UK, insa din pacate acesta a abandonat ieri competitia din cauza unor probleme la ambreiaj.

La categoria camioane acem deasemenea un reprezentant in persoana copilotului roman Sorin Pintilie care concureaza in cadrul echipajului spaniol cu nr. 567 pe un autocamion Man 6×6.

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter