Doar in 2010 se mai poate recupera taxa de prima inmatriculare abuziva

imagine_144

Ultimele emanatii legislative ale guvernului referitoare la asa-numita taxa de poluare, o veritabila succesoare a taxei de prima inmatriculare, la fel de discutabila ca si predecesoarea sa, consta in Ordonanta de Urgenta nr. 50, aplicabila de la 01.07.2008.

Urmare a acesteia, noi, muritorii de rand, pagubiti ai taxei de prima inmatriculare, suntem chemati (probabil!) la administratiile finantelor publice ale sectorului in care locuim sa ni se restituie diferenta (daca exista!) intre ceea ce am platit cu titlu de taxa de prima inmatriculare si actuala taxa de poluare.

Bineinteles ca nici acest lucru nu se intampla de la sine, ci dupa ce, in prealabil, tot noi am mers la RAR pentru a se calcula noxele, functie de care se calculeaza si taxa de poluare si ne-am programat la fisc pentru a ridica insignifianta diferenta.

Societatea civila, membrii ACR, trebuie sa constientizeze un lucru: TAXA DE PRIMA INMATRICULARE, IN INTEGRALITATEA EI, ESTE ILEGALA!

Diferenta pe care Guvernul ne-o restituie nu reprezinta altceva decat praf in ochi, in speranta ca ne vor momi sa o acceptam, iar nu sa ii actionam in justitie pentru recuperarea in intregime a taxei ilegal percepute.

Practica judecatoreasca este unanima: taxa este ilegala si trebuie restituita celor care au fost obligati sa o plateasca pentru a-si putea inmatricula autovehiculul. Cu dobanzile legale calculate de la data platii pana la restituirea efectiva.

Toate procesele membrilor ACR au fost castigate, astfel incat putem spune ca ACR a inregistrat, pentru membrii sai, succes pe toata linia.

Multi membri ne-au intrebat daca, dupa ce isi vor fi recuperat taxa ilegal perceputa ca taxa de prima inmatriculare, vor fi obligati sa o plateasca pe cea de poluare.

Raspunsul este CATEGORIC NU! Si aceasta pentru simplul motiv ca, la data la care au solicitat inmatricularea autovehiculului, in vigoare se afla reglementarea privind taxa de prima inmatriculare, iar nu cea de poluare.

Si cum nici o lege nu se aplica retroactiv (cu exceptia legii penale mai favorabile), nici taxa de poluare nu se va plati decat de cei care solicita inmatricularea incepand cu 01.07.2008.

Asadar, sfatul juristilor nostri este acela de a ne adresa cu toata increderea instantelor judecatoresti pentru recuperarea intregii sume de bani, iar nu sa ne lasam ademeniti de diferenta pe care, in bunatatea sa, guvernul ne-o ofera!

Potrivit codului fiscal, termenul in care se pot recupera creantele de la bugetul statului este de 3 ani! Asadar, doar in 2010 mai putem formula cereri in justitie in vederea recuperarii taxei de prima inmatriculare perceputa abuziv!

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter