DRUMURI NATIONALE CU GROPI … NATIONALE

imagine_965

23 februarie 2010 – Deunazi, un echipaj al Centralei de Alarma si Informatii ACR a strabatut artera de circulatie Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Valcea si retur intr-un timp record”", triplat fata de conditiile normale ale traficului rutier, pe autostrada A1 si drumul european Pitesti – Ramnicu Valcea. Caracteristica generala: mii de gropi, cele mai multe, adanci si extrem de periculoase pentru autoturismele care se incumetau la asemenea aventuri rutiere. Rezultatul tragic: zeci de automobile erau trase pe dreapta, cu grave defectiuni la directie, la roti, suspensii etc, asteptand platformele de remorcare.

Din nefericire, situatia dezastruoasa prezentata mai sus este generalizata in intreaga tara. Bilantul recent comunicat de CNADNR confirma starea de fapt, fara precedent in Romania. Numai pe 16.000 de km de drumuri nationale si autostrazi administrate de aceasta companie au aparut 2,6 milioane metri patrati de gropi, echivalent peste 260 de hectare. Daca adaugam, la aceste cifre apocaliptice, imensitatea gropilor de pe drumurile judetene si comunale, gestionate de administratiile locale, ajungem la concluzia ca aproape intreaga infrastructura rutiera a Romaniei este in suferinta.

Asa cum recunosc specialistii in infrastructuri rutiere, situatia este cauzata de cel putin trei factori: neefectuarea lucrarilor de protejare a soselelor prin impermeabilizarea lor in vederea colmatarii fisurilor cu bitum; folosirea sarii pentru protejarea importiva poleiului; calitatea precara a mantalei asfaltice. Cu alte cuvinte a fost nevoie de o iarna dura pentru a se trage un semnal de alarma privind lipsa unor strategii coerente de modernizare a arterelor de circulatie din Romania. Insa, un aspect deosebit de important au uitat sa-l precizeze administratorii de la CNADNR: costurile destul de mari pe care le suporta proprietarii de automobile avariate in vederea efectuarii reparatiilor, costurile apreciabile achitate pentru transportul acestora la unitatile service, precum si disfunctionalitatile, unele grave, suportate de cetatenii carora le-a fost dat peste cap programul deplasarii lor cu autoturismul.

Dupa un simplu calcul, doar astuparea gropilor in aceasta primavara este estimata la 30 milioane de euro, care vor apasa bugetul Romaniei.

Multi automobilisti se intreaba firesc cine sunt de fapt “”groparii”" drumurilor!”"”

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter