Dumitru Prunariu – 33 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic

DumitruPrunariu

Astăzi, 14 mai 2014, se sărbătoresc 33 de ani de la primul şi singurul zbor în spaţiul cosmic al unui român: Dumitru Prunariu. După o pregătire de specialitate în « Oraşul Stelar » Iuri Gagarin de lângă Moscova, Dumitru Prunariu, împreună cu cosmonautul Leonid Popov, au înconjurat Pământul de 125 de ori, parcurgând 5.260.000 km, cu o viteză de 28.500 km/oră, la bordul navei Soiuz – 40. Dumitru Prunariu a fost al 103-lea cosmonaut al lumii, o performanţă epocală, atât pentru cosmonautul român, cât şi pentru România. România a fost cooptată, astfel, în clubul mondial select al ţărilor participante la explorarea Universului, statut demn de tradiţiile excepţionale ale marilor înaintaşi români.

La 24 ianuarie 1982, după câteva luni de la „aventura cosmică”, care a durat 7 zile, 20 de ore, 42 de minute şi 52 de secunde,  Automobil Clubul Român a acordat, într-un cadru festiv, titlul de „Membru de Onoare al ACR” cosmonautului Dumitru Prunariu, primul român care a efectuat un zbor în spaţiul cosmic, iar pe 5 aprilie 2012, la împlinirea a trei decenii de la memorabila zi, ACR i-a conferit, în cadrul unei ceremonii de mare anvergură, de la Sediul Central al Asociaţiei, cea mai înaltă distincţie: « Insigna de Aur a Automobil Clubului Român » şi „Placheta Omagială”.

În cei 110 ani de activitate neîntreruptă, Automobil Clubul Român şi-a făcut un crez de onoare pentru cinstirea românilor întraţi în legendă şi în istorie, în marea rezonanţă a culturii şi civilizaţiei româneşti.

Cu acest prilej jubiliar, Automobil Clubul Român îi urează, cosmonautului şi Generalului Maior în rezervă, membru de onoare al Academiei Române,  Dumitru Prunariu, viaţă lungă, prosperitate personală şi fericire!

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter