Mesajul Primului – ministru Calin Popescu-Tariceanu cu ocazia lansarii campaniei GANDITI INAINTE DE A CONDUCE

imagine_393

Doresc sa salut initiativa lansarii acestei campanii ce se desfasoara la nivel mondial si care are ca principali organizatori in Romania ACR si IGPR. Apreciez eforturile ce se fac pentru realizarea acestui proiect atat de util si necesar.

Dat fiind numarul mare de victime care se inregistreaza anual la nivel mondial, siguranta rutiera si reducerea numarului de accidente trebuie sa fie o preocupare permanenta a autoritatilor din toate tarile.

Romania nu face exceptie, dar cu toate masurile luate pana in prezent, numarul accidentelor mortale ramane mult prea ridicat. Numai in ultimii 5 ani, mii de persoane si-au pierdut viata in urma accidentelor, ale caror cauze sunt, in mare parte: viteza excesiva, traversarea prin loc nepermis, depasirile neregulamentare, conducerea sub influenta alcoolului, nerespectarea semnalizarilor rutiere. Dincolo de statistici, jurnalele de stiri sunt elocvente. Astfel de comportamente trebuie sa dispara de pe soselele Romaniei.

Masurile luate de autoritati, de ordin restrictiv si punitiv, reusesc intr-o oarecare masura sa tempereze soferii imprudenti, insa siguranta rutiera a ramas o problema critica.

Am adoptat un nou cod rutier, care va intra in vigoare peste cateva zile si care inaspreste legislatia, au fost instalate sisteme de supraveghere pe unele dintre drumurile nationale sau in intersectii, am realizat campanii de informare si constientizare.

Indiferent de cate masuri luam, obiectivul nostru nu poate fi insa atins daca nu reusim sa schimbam in primul rand mentalitatea soferilor. Este o problema de educatie si de aceea aceasta campanie este foarte utila. Initiativa comuna a ACR si IGPR este binevenita si sunt convins ca va reusi sa promoveze mai bine o conduita mai responsabila din partea tuturor participantilor la traficul rutier.

An de an tot mai multi dintre romani, in special tineri, obtin permis auto. Parcul auto a crescut foarte rapid, ajungand la 4,7 milioane de autovehicule in 2006, fata de numai 3 milioane cate se inregistrau in anul 1994. Masinile sunt si ele tot mai puternice.
Vreau sa le spun conducatorilor auto sa gandeasca si sa se gandeasca foarte bine inainte de a urca la volan. Pentru ca imprudenta costa de multe ori chiar viata.

Salut inca o data aceasta campanie lansata de dumneavoastra si va asigur de intreg sprijinul Guvernului, al meu personal, pentru astfel de initiative.

Va doresc mult succes.

Calin Popescu-Tariceanu
Prim-Ministru

29 noiembrie 2006

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter