Rezultatele sondajului FIA privind destinatiile de vacanta
Securitatea personala, principalul criteriu in alegerea destinatiei de vacanta

imagine_917

30 noiembrie 2009 – La inceputul acestui an Automobil Clubul Roman va invitat sa participati la un sondaj organizat de Federatia Internationala a Automobilului, privind destinatiile de vacanta. La cercetare au participat cluburile auto membre ale FIA, printre care si ACR. In total au raspuns la chestionare participanti din 38 de tari, 75% dintre acestia fiind europeni.

In urma contabilizarii rezultatelor a reiesit faptul ca turistii considera siguranta ca fiind principala preocupare atunci cand aleg o destinatie de vacanta. Cu toate ca majoritatea respondentilor au fost europeni, rezultatele sondajului pot fi considerate aplicabile la nivel international.

Nivelul scazut de securitate dintr-o anumita zona datorat criminalitatii, riscului de dezastre naturale sau terorismului, a fost considerat cel mai important criteriu in alegerea unei destinatii de vacanta si a intrunit, cu 8.5 puncte din 10 posibile, cel mai mare punctaj in cadrul sondajului. Securitatea a fost urmata la mica distanta de conditiile climaterice cu un punctaj de 8.2 puncte, conditiile de cazare cu 8.2 puncte si peisajele naturale cu 8.0 puncte.

Datele furnizate de sondajul FIA, au evidentiat necesitatea ca organizatiile de turism si guvernele sa asigure turistilor informatii adecvate privind zonele cu risc crescut, sa mareasca masurile de securitate si sa stabileasca masuri comune si protocoale de evacuare in caz de dezastre naturale sau epidemii.

Factorii considerati cel mai putin importanti in alegerea destinatiei de vacanta au fost facilitatile pentru sport cu 4.8 puncte si viata de noapte cu 4.9 puncte, cu toate ca aceasta din urma a intrunit cel mai mare punctaj in cadrul grupei de varsta 18 – 30 ani. De asemenea, disponibilitatea facilitatilor pentru sport a fost considerata mult mai importanta pentru turistii cu varsta intre 18 si 45 de ani decat pentru cei peste 46 de ani.

Frumusetea zonelor inconjuratoare, inclusiv calitatea plajelor si a apei, au obtinut un punctaj considerabil mai mare decat calitatea alimentatiei publice sau alte atractii turistice.

Sondajul a mai evidentiat faptul ca majoritatea turistilor calatoresc in tari aflate pe continentul lor. Spre exemplu, Sudul Europei a fost indicat ca principala destinatie aleasa de europeni. Totusi, tinerii cu varsta intre 18 si 30 de ani aleg destinatii de calatorie din afara Europei mai des decat cei mai in varsta.

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter