Sarbatoarea Sfantului Andrei

Sf Andrei

Sfantul Andrei este sarbatorit in fiecare an la 30 noiembrie, fiind consemnat cu semnificatia marilor evenimente crestine. Sf Andrei s-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul lacului Ghenizaret. Din sfanta scriptura aflam ca Sf. Andrei era fratele lui Simon Petru, amandoi fiind pescari, alaturi de tatal lor. In legendele romane se bucura de o semnificatie aparte primind valoare adaugata in contextul starmosilor din secolele II si III inainte de Hristos. Se sustine ca Sfantul Apostol Andrei este Apostolul Lupilor provenind din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), dar si de la simbolul lor – Lupul, acesta fiind un simbol al Sanctuarelor Dacice. Legendele spun ca Lupul a fost alaturi de stramosii nostri la caderea Samisegetuzei, fosta capitala a Daciei si ca cel care era capetenia lupilor a vegheat si insotit pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre pestera care i s-a oferit ca adapost.

Sarbatoarea Sfantului Andrei este insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul Romaniei”,  ziua de 30 noiembrie fiind declarata sarbatoare bisericeasca nationala.

Anul acesta, sarbatoarea primeste o dubla semnificatie pentru ca precede si sarbatorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, cand poporul roman a faurit Romania Mare, visul sau multisecular.

La multi ani si multa sanatate tuturor celor care, cu aceasta ocazie, isi serbeaza ziua onomastica!

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter