Scrisoare deschisa adresata conducerii TVR

Revista Autoturism, editor Automobil Clubul Roman, a hotarat sa faca publica Scrisoarea adresata de Colegiul de redactie, Domnului Tudor Giurgiu, Presedinte – Director General al TVR:

Domnului Tudor Giurgiu
Presedinte – Director General al TVR

Va informam de la inceput ca apreciem eforturile Televiziunii Romane de a incerca sa „ne racordeze” la marile evenimente sportive si competitii internationale. In context, ne referim la transmiterea in direct la TVR a Campionatului Mondial de Formula 1. In paranteza fie spus, conform opiniei exprimata public pe un alt post TV, aceasta transmisie scoate anual din generosul buget al TVR – si implicit din buzunarul contribuabililor – chiar foarte piperata suma de aproape 2 milioane de dolari!

Ne adresam insa dumneavoastra, mai putin pentru a ne exprima dezaprobarea din punct de vedere profesional fata de calitatea strict jurnalistica a comentariilor sustinute de angajatul TVR, Victor Bonifaciu, cat mai ales vis-a-vis de enormitatea unor „critici” ridicole de …. justitiar dambovitean, indreptate impotriva Federatiei Internationale a Automobilului (FIA) si a presedintelui acestui for mondial, Max Mosley!

In fapt, angajatul TVR Victor Bonifaciu s-a lansat, in ultimul timp, intr-o campanie stupida de aprecieri cel putin deplasate. Bizuindu-se, probabil, pe informatii culese de prin reviste de scandal, dl Bonifaciu interpreteaza efectiv dupa ureche eforturile sustinute ale FIA din ultimii ani, in directia impunerii acelor reglementari competitionale care au dus la sporirea sigurantei desfasurarii curselor de Formula 1 si la protejarea vietii pilotilor si spectatorilor. Iar faptul ca de multa vreme accidentul mortal practic a disparut in cursele de Formula 1 este un rezultat extraordinar! Chiar in ziua de 31 iulie, un pilot a iesit „pe picioare” dupa ce automobilul se rostogolise pe pista!

In comentariile prilejuite de M.P. de la Budapesta din ziua de 31 iulie a.c. am fost informati de catre comentatorul din Bucuresti ca Senatul FIA ar fi transmis, chipurile, Presedintelui FIA (membru al Senatului !!) „… mai baietica, sa-ti bagi mintile in cap! …”. Pe langa faptul ca asemenea expresii „neacademice” nu-si pot avea locul intr-o transmisie serioasa, a mai existat, e drept, si fireasca admonestare a celui de-al doilea comentator, de genul: „Victor, hai sa lasam politica, iar in legatura cu FIA trebuie sa fim serios documentati … si sa trecem la cursa …”.

Nu este locul sa enumeram aici meritele FIA, unul dintre cele mai prestigioase organisme internationale afiliate la ONU, din care Romania, prin Automobil Clubul Roman face parte, ca membru titular, de 100 de ani, ce se implinesc chiar in aceasta toamna!

Este locul, in schimb, sa atragem serios atentia asupra faptului ca, mai ales pe postul national de televiziune, limbajul de „taraba” si comentarea tendentioasa, ori dupa ureche, a celui mai vizionat spectacol sportiv pe mapamond, se situeaza in afara regulilor elemenatare de presa.

TVR, ca post public de televiziune, sustinut, in buna masura si prin contributia directa a tuturor abonatilor, are datoria profesionala si morala de prezentare corecta, exacta si echidistanta a oricarui fenomen sportiv. Parerile personale deplasate ale comentatorului V. Bonifaciu si idiosincraziile sale agresive, nu-si pot avea locul intr-o emisiune sportiva de o larga audienta pe postul public al TVR. Iar faptul ca isi permite sa „polemizeze” pe un astfel de post cu anumite publicatii care tocmai acest lucru ii cereau – elementara decenta profesionala! – ni se pare cu atat mai grav. Nu ne-ar deranja daca dl. V. Bonifaciu si-ar varsa umorile sale in oricare alta institutie media privata. Socotim insa ca TVR trebuie sa impuna, ca prima obligatie profesionala pentru jurnalistii platiti din banul public, cum spuneam, o corectitudine si o decenta a informatiei, fara repros!

Democratia in audio-vizual nu inseamna – ne place sa credem – ca fiecare comentator poate slobozi in eter tot ce ii trece „spontan prin cap”! Si cu atat mai putin cand se exprima intr-o transmisie directa. Iar antireclama efectuata revistei „Autoturism”, editata de ACR, este de fapt reclama mascata la alte reviste auto la care V. Bonifaciu, probabil mai scrie din cand in cand. Este adevarat ca in revista „Autoturism” nu a scris niciodata, iar lui Max Mosley, venit la sarbatoarea Centenarului ACR, nu a reusit sa-i „smulga” un interviu, pentru simplul motiv ca, probabil, „nu prea le are cu limba engleza”….

In aceasta perspectiva am socotit necesar sa rugam editorul nostru, ACR, in calitatea pe care o are in conducerea FIA, sa-l informeze pe presedintele Max Mosley despre „campania” deplasata a TVR.

Domnule Presedinte, va rugam sa dispuneti masurile pe care le considerati necesare pentru „a-l domoli” pe dl Victor Bonifaciu in pornirile sale subiective care agaseaza telespectatorii si aduc injurii celor care, nestiind de existenta lui, nu ii pot riposta asa dupa cum ar merita.

Cu stima,

Colegiul de redactie al Revistei Autoturism

D. D. Rujan
Director


Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter