Sunteti tentat sa depasiti viteza legala admisa de lege? Ar trebui sa aveti in vedere si urmatoarele situatii!

Viteza

Amenda pentru depasirea limitei de viteza poate fi aplicata in mod valabil atat de politistul care constata, in baza aparaturii pe care o are la dispozitie, ca s-a depasit limita legala, dar si de un alt coleg de-al sau din trafic si caruia i-a transmis informatiile.

Înalta Curte de Casație și Justiție intrebata cu privire la dezlegarea acestei chestiuni, a transat problema: e legal aplicata amenda si in acest din urma caz - operatorul radarului, care-l surprinde pe sofer depasind limita legala de viteza, transmite prin radio unui coleg informatiile relevante pentru ca acesta din urma (chiar daca nu este el insusi cel care a constatat contraventia) sa-l opreasca in trafic pe sofer si sa-l amendeze.

             “(…) poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla poliţistul rutier”, stabilește ICCJ în Decizia 4/2017 iar interpretarea acesteia a devenit general obligatorie.

In prezent, amenzile pentru depasirea limitei de viteza pot ajunge si pana la 2.900 de lei.

Pentru fiecare categorie de drum exista o limita legala de viteza, iar uneori exista limite de viteza si pentru anumite conditii meteo sau ale drumului pe care circulam. De asemenea, in localitati, se pot stabili limite maxime de viteza si peste cea generala de 50 km/h, dar nu mai mult de 80 km/h, cat si limite minime – minimum 30 km/h.

Potrivit Codului Rutier, amenzile se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie, adica 145 de lei.

Soferii care depasesc limitele admise de viteza pot fi sanctionati cu amenzi intre 290 și 2.900 de lei, dupa cum urmeaza:

  • depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise: doua sau trei puncte-amenda (290 sau 435 de lei), la care se adauga doua puncte de penalizare;
  • depasirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise: patru sau cinci puncte-amenda (580 sau 725 de lei), la care se adauga trei puncte de penalizare;
  • depasirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise: de la sase la opt puncte-amenda (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adauga patru puncte de penalizare;
  • depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise: de la noua la 20 puncte-amenda (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se adauga sase puncte de penalizare;
  • depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise: de la noua la 20 puncte-amenda, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile.

De asemenea, soferii pot fi amendati cu doua sau trei puncte-amenda si daca circula in mod nejustificat cu o viteza de cel putin 10 km/h sub limita minima impusa de lege

              Automobil Clubul Roman recomanda tuturor automobilistilor atentie sporita in trafic, deoarece sumele platite ca amenzi sunt considerabile, si ar fi mult mai bine ca acestea sa fie folosite pentru alimentarea cu combustibili auto.

            Pentru orice nelamurire specialistii ACR va stau la dispozitie, fie prin Centrala de Alarma la telefon  0212222222, fie pe site-ul ACR www.acr.ro.

Recomanda articolul pe:

Facebook Google+ Twitter