Automobil Clubul Român s-a implicat în îmbunătățirea gradului de siguranță rutieră încă de la fondarea sa din 1904. Elaborarea și dezvoltarea primei legi a drumurilor, a primului sistem de semnalizare rutieră sau înființarea primei școli de șoferi din România, în anul 1910, au fost primele activități ale ACR care au pus bazele automobilimului din România.
De altfel, activitățile de siguranță rutieră ale ACR au fost recunoscute și pe plan internațional, astfel încât Automobil Clubul Român, pe lângă alte numeroase distincții, a primit de două ori Premiul de Excelență în Siguranța Rutieră acordat de către Comisia Europeană (în anii 2007 și 2017), precum și alte două premii ale FIA pentru Inovație în Siguranța Rutieră (2015 și 2017).
Ca o recentă recunoaștere a contribuției ACR la dezvoltarea gradului de siguranță rutieră din România, Carta Europeană a Siguranței Rutieră, care este cea mai mare platformă de siguranță rutieră a societății civile europene și care se află în coordonarea Comisiei Europene, a desemnat asociația noastră ca și reprezentant al acesteia pentru România.
Această decizie ne onorează, dar, în același timp, ne și motivează pentru continuarea proiectelor, campaniilor și activităților noastre de siguranță rutieră.
În calitate de Reprezentant Național al Cartei Europene a Siguranței Rutiere (ERSC – European Road Safety Charter), ACR va promova comunicarea între toți actorii implicați în siguranța rutieră din România, va sprijini ERSC și membrii acesteia în dezvoltarea unor proiecte de siguranță rutieră și va juca un rol important în menținerea legăturii cu membrii Cartei.
Împreună cu Reprezentanții Naționali din toate statele europene, precum și cu Comisia Europeană, ACR va dezvolta inițiativele de siguranță rutieră din România, astfel că membrii naționali ai Cartei vor fi sprijiniți în motivarea de a realiza proiecte de siguranță rutieră și de a contribui, astfel, la creșterea vizibilității țării noastre în acest domeniu.
Alături de Comisia Europeană, ACR se va implica în organizarea unui Workshop Național al Siguranței Rutiere, unde cei interesați pot afla informații despre cum se pot implica în activități de siguranță rutieră și cum se pot alătura eforturilor de implementare a bunelor practici de siguranță rutieră.
Alături de VIAS (Institutul Belgian de Siguranță Rutieră) și compania Ricardo, care sunt cele două entități cărora Comisia Europeană le-a delegat coordonarea Cartei, ACR va constitui liantul dintre autorități și Societatea Civilă, în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră din România.