Odata cu venirea primaverii si incalzirea vremii, calatoriile cu automobilul incep sa fie mai dese. Un fenomen meteo des intalnit primavara este cresterea nivelului de precipitatii, care influenteza considerabil conditiile de drum, afectand nu numai vizibilitatea, dar si aderenta partii carosabile. In acest sezon, una dintre problemele de siguranta cu care se confrunta automobilistii este acvaplanarea.
Acvaplanarea se produce atunci cand pe carosabil se afla un strat de apa care impiedica anvelopa sa intre in contact cu asfaltul. In aceste conditii controlul autovehiculului devine aproape imposibil, chiar si pentru cei mai experimentati conducatori auto. In general, acvaplanarea apare atunci cand se intrunesc urmatoarele conditii: carosabil acoperit cu apa pe portiuni mari si viteza mare de deplasare a autovehiculului.
Pentru a evitarea acvaplanarii, conducatorii auto ar trebui sa tina cont de urmatoarele:
Uzura pneurilor poate conduce la micsorarea adancimii benzii de rulare, fapt ce poate conduce la aparitia fenomenului de acvaplanare. Intotdeauna verificati uzura anvelopelor si inlocuiti-le daca este cazul. Verificarea, in mod regulat, a presiunii din anvelope creste gradul de siguranta al calatoriilor. Atentie: atât presiunea mare dar si presiunea prea scazuta din anvelope favorizează acvaplanarea!
In cazul anvelopelor cu profil unidirectional, sensul de rotatie al acestora trebuie sa corespunda directiei de deplasare inainte a autovehiculului.
Când cumpărați o anvelopă, acordați atenție sporita proprietăților anti – acvaplanare.
Pe timp ploios, adaptati intotdeauna viteza la conditiile meteo si de drum. In viraje si in denivelarile din carosabil se acumuleaza volume de apa care pot produce acvaplanarea.Sfatul nostru: reduceti viteza pe timp de ploaie, mai ales noaptea, unde drumurile nu sunt iluminate. Pe ploaie torentiala, o viteza sigura de deplasare este in jur de 15 – 20 km/h!
In cazul in care simtiti ca pierdeti controlul automobilului, eliberati pedala de acceleratie si nu rotiti brusc volanul. In astfel de cazuri este bine sa ramaneti calm ca sa puteti gestiona cat mai bine aceasta situati!
Sfatuim conducatorii auto sa isi pregateasca din timp automobilul, in functie de anotimp si starea vremii. Va recomandam sa conduceti preventiv, iar daca intampinati probleme de orice natura, suntem pregatiti sa va ajutam non stop, cu un simplu apel telefonic de 021 222 22 22, 0745 382 715 sau 0722 382 715!
Automobil Clubul Roman furnizeaza automobilistilot non stop asistenta rutiera atat in Romania, cat si in strainatate. ACR este un promotoractiv al sigurantei si educatiei rutiere si, datorita experientei de peste 115de ani in automobilism, dedicata membrilor sai, organizatia este pregatita sa intervina si sa rezolve toate situatiile de asistenta rutiera, indiferent ca este vorba de depanarea sau tractarea automobilului, consiliere juridica sau informatii de calatorie in tara sau strainatate.
Credem ca fiecare automobilist sau motociclist trebuie sa beneficieze de asistenta rutiera certificata si responsabila!