Asa cum am informat anterior, cartea cu acest titlu simbolic, scrisă de Constantin Niculescu, Preşedintele Automobil Clubului Român, a fost lansată, la 1 august 2016, în saloanele recent modernizate ale Clubului Diplomatic Bucureşti, în prezenţa unui public deosebit de numeros, depăşind 100 de persoane din domeniile culturii, ştiinţei, învăţământului, mediului academic, parlamentari, scriitori şi jurnalişti, precum şi din universul automobilismului şi asociaţiei Automobil Clubului Român. Valoarea de unicat a monografiei „Meandrele unei pasiuni” constă în autenticitatea şi noutatea faptelor, evenimentelor şi întâmplărilor trăite de autor şi descrie, în premieră naţională, cele mai multe din relatări, având adâncimea culiselor şi umbrelor unui trecut limitat şi perimat.
Valoarea cărţii „Meandrele unei pasiuni” s-a bucurat şi se bucură, în continuare, de un deosebit ecou în rândul publicului.
Prezentăm, la rubrica consacrata acestor mesaje, scrisoarea domnului Cristi Cristescu – jurnalist si Director revista „Valahia – Dacia Nemuritoare”- , precum si scrisoarea domnului Daniel Schmid – director SC Decorativ Flag S.R.L.
Domnului Constantin Niculescu,
Pentru analele automobilismului romanesc, in jurnalul carora se va inscrie, de-acum si cartea dvs. “MEANDRELE UNEI PASIUNI”, se cuvine sa se consemneze si un alt moment foarte semnificativ, la care eu am fost martor, ca redactor al revistei ROMANIA MARE. Se intampla prin anii 2000 cand scriitorul VADIM TUDOR, participa, in Parcul Carol din Capitala, la o festivitate organizata de ACR si Muzeul Tehnicii “Dimitrie Leonida”, impreuna cu alte personalitati din domeniul stiintei, culturii si artei. A fost un eveniment puternic mediatizat despre care a scris si Vadim TUDOR in revista sa. Daca memoria ma ajuta in precizarea timpului, devenit deja istoric, directorul Muzeului Tehnic i-a conferit dlui Constantin Niculescu, Premiul “PROF.ING.DIMITRIE LEONIDA” pentru contributii deosebite la promovarea automobilismului in Romania.
In acest context tin sa aduc in actualitate si un alt moment al relatiei prietenesti, de bun augur, intre Constantin Niculescu si Vadim Tudor, de data aceasta cu oameni politici situati pe linia valorica a intransigentei obiective, nu politicianiste, fata de politic ca fenomen social si fata de politica ca expresie efemera a politicului. In anul 2008, la aparitia cartii POLITICA SI ETERNIZAREA NIHILISMULUI, autor Constantin Niculescu, scriitorul Vadim Tudor, director al revistei Romania Mare si precursor al lui Eugen Barbu, a fost impresionat de faptul ca in capitolul final “Oameni si legende”, a fost nominalizat alaturi de figuri emblematice ale spiritualitatii romanesti contemporane – Max Mosley, Patriarhul Teoctist, Antonie Plamadeala, Mircea Ionescu Quintus, Adrian Paunescu, Nae Cosmescu, Ioan Pop D.Popa etc.
Vadim Tudor a primit atunci cartea POLITICA SI ETERNIZAREA NIHILISMULUI cu o dedicatie deosebit de semnificativa din partea autorului Constantin Niculescu, ca fost parlamentar, dar NU UN INVINS, cum scria in prefata scriitorul Dinu SARARU. Un mesaj din partea unui fost parlamentar catre un parlamentar pe ROL, adica Vadim TUDOR, care gandeau dupa aceleasi criterii valorice. Amandoi se situau pe aceleasi baricade si in anul 1996 cand au candidat pentru Presedintia Romaniei, o esenta similara in programe, pentru reconstructia ROMANIEI.
V-am adresat aceste ganduri dle Constantin Niculescu, lider al ACR de 5 decenii pentru viitoarea carte pe care a-ti anuntat-o, la 1 august 2016 cu prilejul lansarii pentru cititori si pentru istorie cartea MEANDRELE UNEI PASIUNI la Clubul Diplomatic Bucuresti.
CRISTI CRISTESCU,
Jurnalist,
Director Coordonator Revista DACIA NEMURITOARE
* * *
Domnule Presedinte
Constantin Niculescu
Am avut sansa de a fi prezent la lansarea cartii dumneavoastra, MEANDRELE UNEI PASIUNI, carte care, prin continutul de idei, si timpul istoric al ACR atotcuprinzator, se defineste ca o fresca spirituala de mare anvergura. Mi-am dat seama de acest fapt, nu in momentul primei confruntari cu cititorii, la 1 august, ci dupa lectura textului incarcat de simboluri, pe care le-ati condensat cu prisosinta. Ma voi referi, acum si in acest context, la doua simboluri, care strabat ca un fascicol de lumina si istorie, cartea MEANDRELE UNEI PASIUNI. Ca un brand care a deschis drumul, celor 112 ani de existenta a ACR-ului, in toate momentele sale cruciale de reusite capitale in depasirea provocarilor si profetia celor cinci decenii de management performant.
Primul simbol epocal este drapelul ACR, desfasurat pe matasea galbena, unica si neimitabila, cu sigla ACR, pe fundalul tricolorului romanesc, si aceasta unica si neimitabila. Acest drapel a fost si va fi semnal distinctiv , in aproape toate deceniile de viata ale ACR si cele de viitor, fidel universului automobilismului romanesc.
Al doilea simbol, epocal si unic, care a insotit si definit,
intreaga existenta de 112 ani a ACR, ca parte a unui intreg , cu aceeasi varsta de 112 ani, a universului automobilistic european si mondial, la inceput de secol XX. Ma refer la drapelul Federatiei Internationale a Automobilului. Asa cum o spune autorul cartii, ACR s-a inscris in primele 10 cluburi auto din Europa si intre primele 14 cluburi din lume, ridicand civilizatia romaneasca a automobilului in premiera mondiala. Asa cum s-a inscris ACR-ul intre primele 6 tari din lume care au organizat, la inceput de veac XX, competitii auto, pe traseul Bucuresti-Giurgiu si retur.
Iata de ce am spus-o la inceputul acestor insemnari, ca lucrarea MEANDRELE UNEI PASIUNI, este ceea ce inseamna o fresca de istorie, de cultura, de civilizatie automobilistica romaneasca si mai mult decat atat. Este locul sa-mi explic identitatea. Semnez aceste insemnari despre cartea MEANDRELE UNEI PASIUNI, a lui Constantin Niculescu. Eu sunt la managementul unei firme de confectii de arta laica si ecleziastica, de simbolistica, in arta populara. si folclorica romaneasca din toate zonele tarii noastre. Firma noastra a realizat, in luna iulie 2016, pe matase naturala, drapelul ACR si drapelul FIA, care au acompaniat intr-o simbolistica de exceptie lansarea cartii MEANDRELE UNEI PASIUNI, care flutura pe sediul central al ACR din Bucuresti si, in curand, asa cum mi s-a spus, pe sediile celor 40 de sucursale judetene ale ACR.
DANIEL SCHMID – Director General SC DECORATIV FLAG S.R.L.