Stimate Domnule Prim Ministru,
Automobil Clubul Român, membru activ la Federația Internațională a Automobilului (FIA) – organizație mondială cu statut consultativ la ONU, a participat la sfârșitul anului trecut, la Bruxelles, la lansarea Campaniei intitulată “A better Deal for Motorists”, campanie ce reprezintă reactia forului auto mondial față de creșterea prognozată a nivelului de taxe percepute pentru utilizarea infrastructurii rutiere din Uniunea Europeană și introducerea “Rovignetei Europene”.
Infrastructura rutieră reprezintă coloana vertebrală a unei economii. O scădere a finanțărilor publice a dus, în multe țări europene printre care și România, la deteriorarea rețelei de drumuri.
Cercetări recente arată că veniturile obținute din taxele și impozitele auto participă la creșterea bugetului consolidat și merg către alte direcții decât transportul și circulația rutieră.
In anul 2013, s-a colectat la nivel european suma de 286,3 miliarde Euro din taxe și impozite auto, autoturismele contribuind cu 71% din această sumă.
Per total taxele și impozitele auto sunt o contribuție importantă la economiile naționale însumând între 2% și 3% din PIB.
La nivelul anului 2013, investițiile în infrastructura rutieră la nivelul Uniunii Europene s-au ridicat la 178,4 miliarde de Euro, reprezentând doar 0,8% din produsul intern brut și doar 62% din veniturile colectate din taxele auto.
În acest context, automobiliștii europeni, precum și cei români, merită drumuri de o mai bună calitate, drumuri pentru care deja au plătit.
Decât o taxare suplimentară a conducatorilor auto, guvernele ar trebui să cuantifice foarte clar veniturile deja colectate și să asigure finanțarea lucrărilor de infrastructura rutieră în egală măsură, iar dezvoltarea și întreținerea rețelei rutiere ar trebui să reprezinte o prioritate.
Automobil Clubul Român, ca și Federația Internațională a Automobilului (FIA), consideră că orice decizie privind o nouă taxare a drumurilor în Europa nu trebuie luată centralizat la nivelul Uniunii Europene și trebuie să rămână la latitudinea fiecărui stat membru. Mai mult decât atât, suntem îngrijorați de creșterea fiscalității pentru conducătorii auto și nu susținem sub nici o formă introducerea unei taxe de drum europene. Această idee de taxă de drum europeană este dealtfel clar discriminatorie față de cetățenii care nu circulă în afara granițelor țării.
Față de cele prezentate, propunem:
- România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, considerăm că nu trebuie să susțină introducerea unei taxe auto la nivelul UE, taxă care odată colectată centralizat, nu se va mai întoarce în aceeași măsură în țara noastră.
- Anual să se prezinte transparent veniturile și cheltuielile legate de taxe și impozite în țara noastră pentru a se vedea cum se folosesc sumele pe care automobiliștii le plătesc.
- Modificarea actualei legislatii cu privire la taxe și impozite, deoarece aceasta este deficitară, ținând cont de faptul că impozitele pe autovehicule se achită la Primării, taxele de înmatriculare se achită la Ministerul de Interne, RAR și Prefecturi, accizele pe combustibili la Ministerul Finanțelor, taxele de drum la Ministerul Transporturilor, etc., fapt care contribuie la o anumită indisciplină în folosirea sumelor și chiar dirijarea acestora către alte destinații.
În numele automobiliștilor din România vă rugăm să analizați și să dispuneți măsuri deoarece dorim ca infrastructura rutieră să se dezvolte în conformitate cu sumele plătite de noi, cu atât mai mult cu cât practica actuală poate fi chiar asimilată ca o deturnare de fonduri.