În ziua de 24 septembrie 2012 s-a deschis, la Hotelul Marriott din Capitală, „Conferinţa Internaţională privind Turismul de Sănătate”, în prezenţa Secretarului General al Organizaţiei Mondiale a Turismului, a ministrului Dezvoltări Regionale şi Turismului, a ministrul Sănătăţii şi a unor organizaţii de stat şi neguvernamentale cu reprezentanţi în domeniu. Automobil Clubul Român a fost reprezentat de domnul Constantin Niculescu, Preşedintele Asociaţiei.
Automobil Clubul Român a prezentat un mesaj „Conferinţei Internaţionale a Turismului de Sănătate”:
„Automobil Clubul Român a primit cu mult interes organizarea acestui Congres, cu o abordare de cea mai mare importanţă. Şi aceasta cel puţin din punctul de vedere al consecinţelor turismului automobilistic. Potrivit statisticilor OMS, în lume mor anual peste 1 milion de oameni, în accidentele rutiere, iar 50 milioane care supravieţuiesc din accidente se aleg cu traume grave, care – pe traiectul vieţii lor – sunt tratate nu atât chirurgical, cât mai ales prin unităţile de sănătate cu potenţial balnear. În România, în ultimii 20 de ani, au decedat, în medie, circa 3000 de persoane anual, rămânând valabilă proporţia de supravieţuitori evaluată de OMS. Aşadar, în prezent, putem spune că apelează la terapii balneare câteva sute de mii de persoane, pentru ameliorarea stării lor de sănătate generate de unele accidente rutiere.
În al doilea rând Automobil Clubul Român este îndreptat tot mai mult, în prezent, cu faţa spre turismul automobilistic, ca o componentă a turismului în general şi a turismului de sănătate în particular. Pe acest plan ne rezumăm în principal la turismul transfrontalier.
Automobil Clubul Român a promovat, în întreaga lui existenţă de peste 108 ani, conceptul transfrontalier, ca membru al Alianţei Internaţionale de Turism şi Federaţiei Internaţionale a Automobilului. Informăm că în cele două organizaţii mondiale, AIT şi FIA, coabitează peste 150 de asociaţii automobilistice, inclusiv Automobil Clubul Român, înfiinţat în 1904, organizaţie acreditată la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar mai nou, ca un oficiu al Consiliului Europei.
Informăm că Automobil Clubul Român, împreună cu unele cluburi automobilistice din Europa, cu zeci de milioane de membrii, au emis „CARNETUL DE TURISM”, pentru zona Schengen, care a făcut posibilă dezvoltarea la scară europeană a turismului automobilistic. Au devenit tradiţionale „caravanele automobilistice” organizate de ACR, care sunt în actualitate şi astăzi; s-a instituit şi s-a dezvoltat sistemul de acordare a asistenţei rutiere, pe bază de reciprocitate, pentru turiştii cluburilor partenere, precum cei din Austria, Germania, Franţa, Olanda, Ungaria şi alte ţări din vest şi est; este bine de ştiut că la sediul ACR din Capitală funcţionează un Birou oficial al ADAC (clubul german) pentru asistenţă rutieră şi turistică pentru membrii acestuia, aşa cum toţi membrii ACR se bucură de aceleaşi servicii, când se deplasează în străinătate, din partea cluburilor automobilistice partenere din FIA şi AIT. Este bine de ştiut că ACR dispune de o flotă puternică de auto-platforme de transport autoturisme avariate sau imobilizate pe şosea din cauze tehnice, ca şi autoturisme de intervenţii de urgenţă, distribuită pe întregul spaţiu naţional românesc, care stă la dispoziţia tuturor membrilor, 24 din 24 de ore.
În urmă cu un an, o dată cu lansarea de către ONU a „Deceniului Mondial al Siguranţei Rutiere 2011 – 2020”, ACR a adăugat la flota sa de asistenţă rutieră încă 15 auto-platforme, de ultimă generaţie, în prezenţa Preşedintelui FIA, prezent cu acel prilej, la Bucureşti, la invitaţia ACR. Astăzi, ACR este lider de piaţă, în România, în asistenţă rutieră acordată turiştilor din ţară şi străinătate. Iată de ce Automobil Clubul Român a propus şi susţine ca în noua Lege a Turismului, aflată în stadiul de finisare, conceptul de turism automobilistic să-şi găsească locul şi greutatea conceptuală necesare. Astăzi, în lume, oamenii contemporani nouă, se mişcă, în libertatea lor de deplasare în spaţiul mondial, cu peste 1 miliard de automobile, inclusiv, dar mai ales în turismul de sănătate. Când pe plan mondial punctăm 1 miliard de automobile, iar în România peste 6 milioane, mai putem să închidem ochii în faţa noului, şi, desigur, tradiţionalului concept de turism automobilistic?! Aceasta nu este doar o întrebare retorică?!
În acest context este bine de ştiut că în sistemul FIA şi AIT, beneficiem şi de facilităţile sistemului mondial „Show your card!” care cuprinde peste 25.000 de locaţii turistice, culturale şi comerciale pe toate continentele (hoteluri, restaurante, muzee, magazine, rent-a-car etc.). Acest sistem funcţionează şi în România, În prezent, ACR pregăteşte o listă de hoteluri, lanţuri hoteliere etc., în acord cu managerii lor, care să fie acceptate în sistemul mondial „Show your card!” Însuşi ACR are în baza sa logistică de turism locaţii proprii turistice , la Olăneşti, Nehoiu, Alba Iulia, Arad şi, în finisare, Hotelul ACR Sibiu, cu preţuri şi servicii promoţionale pentru membrii săi şi ai cluburilor partenere din sistemul AIT şi FIA. Această listă de hoteluri româneşti, inclusiv din turismul de sănătate, va fi definitivată, spre promovare, până la finele lunii decembrie 2012.
Sistemul „Show your card!” reprezintă o altă faţetă a „turismului automobilistic” promovat de ACR, în care sens, fiecare carnet de membru ACR, cuprinde, în grafica sa, şi sigla mondială „Show your card!” şi simpla prezentare, la recepţia locaţiilor din sistem a cardului de membru îţi dă dreptul să beneficiezi de facilităţile puse la dispoziţie. Iată de ce conceptul de „turism automobilistic” trebuie să intre în drepturile sale în conceptul programatic de „Turism transfrontalier” pe care îl rediscutăm astăzi, pe care astăzi dorim să-l promovăm ca parte inseparabilă a „brandului turismului românesc”.
Revista „Autoturism”, ca oficial al ACR, va consacra, în permanenţă, spaţii importante acestui domeniu esenţial al culturii şi civilizaţiei româneşti, astfel încât valorile turismului carpatin şi, în adiacenţă, turismului automobilistic să-şi aducă o contribuţie de seamă la prestigiul ţării noastre în lume, la amplificarea valorificării noilor resurse naturale de sănătate ale României.