Marţi, 8 noiembrie 2016, Federaţia Internaţională a Automobilului a lansat la Bruxelles, campania intitulată „A Better Deal for Motorists”, acţiune ce reprezintă reacţia forului automobilistic mondial faţă de creşterea prognozată a nivelului de taxe ce se percep pentru utilizarea infrastructurii rutiere din UE. Evenimentul a avut loc cu participarea Comisarului European Violeta Bulc, a unor membrii ai Parlamentului European, a Preşedintelui FIA, dl. Jean Todt, a Preşedintelui FIA Regiunea I, dl. Thierry Willemarck, precum şi a delegaţilor cluburilor automobilistice membre FIA.
Premisele acţiunii FIA se află în demersurile Comisiei Europene care are în pregătire o supra taxare pentru finanţarea infrastructurii rutiere şi utilizarea drumurilor.
În acest scop, FIA a comandat unui important institut de cercetare din Olanda un studiu amplu, care să analizeze exact cât de mult cheltuiesc pentru transport, la ora actuală, guvernele faţă de sumele pe care le încasează de la utilizatorii drumurilor.
Studiul a revelat unele informaţii de interes general, cum ar fi faptul că, în 2013, veniturile din taxe şi impozite auto la nivelul UE a fost de 286,3 miliarde euro, din care doar 178,4 miliarde au fost reinvestite în lucrări de întreţinere şi extindere a infrastructurii rutiere. Totodată, din 1995 până în 2013, guvernele au investit în infrastructura rutieră un procent din ce in ce mai mic din veniturile provenite din circulaţia automoblistică. O altă concluzie a studiului este faptul că 71% din venituri provin de la autoturisme (Fig.1), în timp ce 63% din venituri au ca sursă taxele şi accizele la combustibilii auto. În acelaşi timp, studiul arată că doar 54% din venituri sunt cheltuite pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trafic rutier pentru automobilişti (Fig.2).
Studiul complet efectutat de CE Delft poate fi gasit aici
Datorită faptului că recentul studiu demonstrează că o creştere a taxelor şi impozitelor auto ar fi utilă doar în finanţarea cu totul altor sectoare ale economiei decât sectorul de transport, rezultând astfel şi într-o scădere a siguranţei rutiere, FIA nu sprijină poiectul Comisiei Europene de introducere a unei taxări rutiere generalizate, considerând că taxele auto trebuie să fie stabilite corespunzător de fiecare stat membru al UE, iar o creştere a acestora este inutilă, în condiţiile în care nici în prezent veniturile din taxe şi impozite auto nu sunt utilizate în totalitate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trafic rutier.
Better deal for motorists from FIA Region I on Vimeo.