Iată că la 12 octombrie 2016, Guvernul României a comunicat că s-a aprobat ”Strategia și Planul de Acțiuni pentru creșterea siguranței rutiere până în 2020 și reducerea la jumătate a deceselor din accidentele rutiere față de 2010” (titlul comunicatului Guvernului).
Cu toate că la nivel mondial, în anul 2010, Adunarea Generală a ONU a aprobat, prin Rezoluție, ca Deceniul 2011 – 2020 să devină perioada pentru reducerea cu 50% a accidentelor rutiere, cu toate că în anul 2011 (luna mai), Automobil Clubul Român a organizat o serie de acțiuni menite a contribui la sensibilizarea factorilor guvernamentali în domeniul siguranței circulației rutiere, cu toate că pe plan internațional au fost recunoscute acțiuni ale ACR și a altor organizații neguvernamentale din România în domeniul creșterii Siguranței Rutiere, iată că la ”spartul târgului” s-au trezit și autoritățile din țara noastră.
În plus, se observă că respectiva lucrare, nu știm de cine a fost elaborată, abundă în fraze scrise în orice altă limbă, în afară de limba noastră națională și se observă că este o traducere din alte limbi, ca să nu mai vorbim că adnotările bibliografice din subsolurile unor pagini nu pot fi găsite nicăieri, neidentificându-se locul unde se află.
Pentru exemplificare, redăm fraza finală a cap. 1.4: ”În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 437/1995 privind înfiinţarea CISR, cu modificările şi completările ulterioare, Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră pentru perioada 2016 – 2020 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.”
De asemenea, din titlul Comunicatului Guvernului din 12 octombrie 2016, aflăm că este vorba de ”Strategia Națională …” și ”Planul de acțiuni …”, deci două documente, dar din materialul tipărit lipsește al doilea document.
În legătură cu prioritățile, mai observăm că acestea sunt complet inversate în Comunicatul Guvernului, deoarece infrastructura rutieră, mult criticată de opinia publică și mass media, este ultima prioritate, cu toate că am putea spune că aceasta este adevărata generatoare a mai multor accidente rutiere, dar ascunsă cu grijă de factorii guvernamentali, deoarece ei sunt adevărații vinovați ai rămânerii noastre la ”coada Europei”.
Urmărind documentul în sine, ne permitem să emitem unele puncte de vedere conform Anexă.
Nu în ultimul rând, constatăm cu stupoare faptul că Societatea Civilă și mediul privat sunt complet ignorate în Strategia Națională de Siguranță Rutieră!
Strategia este în continuare analizată de specialiștii ACR care, în curând, vor elabora o analiză completă a acesteia.
Vom reveni!