In aceasta dimineata, Presedintele Automobil Clubului Roman, domnul Constantin Niculescu, a fost invitatul emisiunii ”Apel Matinal”, de la Radio Romania Actualitati, in care s-a discutat despre solicitarea adresata Guvernului Romaniei, de catre Comisia Europeana, de a rambursa, integral si imediat, taxele de inmatriculare pentru autovehiculele achizitionate din alte state membre UE.
Va prezentam, mai jos, transcriptul emisiunii si inregistrarea audio.
Reporter Radio România Actualități (R): Suntem în programul matinal la Radio România Actualități, 8:33 este ceasul și vă reamintesc că România are la dispoziție două luni pentru a asigura rambursarea integrală și imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie, achiziționate din alte state membre. Comisia Europeană a trimis autorităților de la București un aviz motivat pe această temă, iar dacă nu vor fi luate măsurile necesare, forul comunitar poate decide să trimită cazul în fața Curții de Justiție. Magistrații europeni au considerat că aceste taxe încalcă normele Uniunii, nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenței și efectivității.
R: Vorbim despre acest subiect alaturi de invitatul de astazi al apelului matinal, Constantin Niculescu Presedintele Automobil Clubului Roman. Buna dimineata!
Constantin Niculescu (CN): Buna dimineata. Foarte frumos ati prezentat, dar foarte dur pentru noi automobilistii.
R: da, fara indoiala. Hai sa ne amintim domnule Niculescu, inainte de toate, de ce a fost nevoie de introducerea acestei taxe auto?
CN: Nu este prima taxa, ele au avut mai ulte denumiri: taxa de drum, taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare, taxa de folosirea cailor rutiere, rovinieta aceasta, taxa de folosire a unor poduri, acciza, taxa din combustibili. Poate nu stiti, dar sunt sigur ca foarte multa lume stie, un litru de combustibil de la pompa, 52-55% din pretul lui ia statul. Deci, fata de toate acestea considerati ca automobilul este proprietate, face parte din propietatea cetateanului, daca cetateanul care are un imobil, teren, casa, plateste un impozit si dupa aceea plateste o asigurare, dar este pentru el, nu este pentru asa ceva, ca eu nu am spus de asiguare nici la automobil. Automobilisti platesc aceste 8-9 taxe in plus.Exista un articol in Constitutie care spune ca proprietatea este garantata, dreptul la proprietate este garantat. Pai eu cum sa ma simt garantat daca dupa atatea taxe, uneori mi se opreste circulatia pe tronsoane de drum, uneori pentru cine stie ce lucrari, sau sunt multe situatii cand “alearga unii ”, trebuie sa oprim circulatia rutiera. La un moment dat avem atatea oprelisti ca suntem si agresati fata de folosirea dreptului de proprietate. Iar aceste taxe, de fapt au corectat greseli guvernamentale, de cand au aparut, de prin 2006. Pentru ca guvernul de prin 2006-2007, cam atunci a aparut prima taxa de- taxa de prima inmatriculare- inainte era taxa de ” aici sunt banii dumneavoastra”, va aduceti aminte, care bani nimeni nu stie unde s-au dus. Cu ministrul din 2003-2004 am vorbit, tot in numele ACR, si am intrebat unde sunt banii si cati bani se aduna, pur si simplu am fost mintit.
R: Da, bani s-au tot adunat. Apropo si de costul unui litru de combustibil, nu ar fi chiar o problema daca circulatia s-ar opri pe autostrazile ce ar terbui sa impanzeasca Romania, dar sa trecem peste acest aspect.
CN: Care autostrazi?
R: suntem in asteptare, dar eu raman intotdeauna optimist.
CN: Si eu sunt optimist, dar daca le-as vedea odata. Sa nu legi sudul tarii de nordul tarii, printr-o Autostrada, este o penibilitate a secolului 21.
R: Ramanem optimisti. Revin la subiect. Ce se intampla daca Bruxelles-ul decide sa continue actiunile impotriva statului Roman?
CN: Pai nu, o continua impotriva statului Roman in folosul nostru, al cetatenilor si al automobilistilor. Si atunci sigur ca vom aplauda actiunile, pentru ca atunci cand a aparut taxa de prima inmatriculare, noi (ACR), impreuna cu alti colaboratori, ne-am dus cu o petitie cu peste 100.000 de semnaturi ale cetatenilor romani la Comisia Europeana, cea de atunci din 2007-2008, care a scris guvernului Romaniei. Iar acea taxa de inmatriculare nici astazi nu este data inapoi oamenilor, cu toate ca s-a dovedit ca este ilegala. Acum se gandesc guvernantii sa faca o noua taxa. Taxa de poluare. Poluatorul plateste. Vreau sa va spun ca automobiliul arunca componente ale combustibilului pe care il arde, s-a gandit cineva ca noi platim combustibili de proasta calitate in Romania, care polueaza? Pentru ca automobilul ce mananca, aia scoate pe teava de esapament. Deci, in momentul in care dau un combustibil prost, cum vrei sa nu polueze? Eu am dat un exemplu, am facut si noi o analiza la ACR: hai sa parcurgem 200 de km cu combustibil romanesc in Romania si sa facem acelasi lucru cu combustibili din vest pe strazile de acolo si sa facem diferenta. Sa vedem unde se inregistreaza indici de poluare mai mari. Si s-au inregistrat in Romania. Pentru ca in Romania avem combustibili de proasta calitate, iar in alte tari din vest avem si combustibili de mai buna calitate si mai ieftin fata de la noi. In Romania a ajuns comustibilul fantastic de scump.
R: Trecand si peste aceasta problema…
CN : “Trecem peste toate”.
R: Cu bine sper si repet cu optimism. Pana la urma si in alte tari din Europa exista astfel de taxa, hai sa nu ii spun mascata, apropo de toate denumirile. Care ar fi solutia? Sau vedeti vreo solutie?
CN: Solutia ar fi sa nu mai fim agresati noi, automobilisti, cu 10 taxe in plus si sa se gandeasca toata ziua sa ia. Ajunge cat ia din benzina, ajunge cat ia din impozitul pe care il platim la autoritatile locale, pentru ca nici acela nu este mic. Sunt automobile care au capacitate cilindrica mai mare, ca si aici s-a facut o inovatie, ca cei care au capacitate cilindrica mai mare ajung sa plateasca 5000- 6000 de lei pe an impozit, ceea ce inseamna mai mult de 1000 de euro.
R: Da, dar in schimb sunt exceptate masinile electrice si hibride (de la taxe).
CN: Nu aveti timp in aceasta emisiune. Chiar in luna decembrie am fost la intalnire internationala, in care un domn sustinea ca nu este chiar asa cu masinile electrice. Nu aveti timp acum, dar, daca vreti, programati-va timp si va explic. Eu sunt specialist si nu pot fi inselat pentru prostii politice. Aceste autovehicule electrice nu vor reusi sa fie preponderente in urmatorii 50 de ani.
R: evident. Va fi un mixt pana la urma. Dar chiar este o tema interesanta de programat intr-o zi.
CN: Va spun un singur lucru. Noi ardem combustibil in automobil. Acum ardem combustibil in centralele termice, transportam energia electrica, o bagam in automobile si obtinem lucru mecanic. De ce trebuie asa de mult sa plimbam combustibilul?. Il luam il bagam in automobil si am obtinut energie.
R: Este ca pestele in Delta sa stiti.
CN: exact. Toata lumea vorbeste ca de un mare miracol. Nu este miracol. Eu am terminat mai de mult facultatea. Mie mi-a spus profesorul meu: nu o sa traiesti tu sa vezi automobilul electric in productie de masa!
R: S-a intamplat. Tehnologia a evoluat.
CN: Nimeni nu s-a gandit ce facem cu bateriile de acumulatoare? Bateriile sunt fabricate din plumb, s-a gandit cat polueaza plumbul si fabricarea acestor baterii?
R: ne-am gandit sa stiti. Ne vom reinatalni intr-o dezbatere aici la Radio Romania Actualitati.
Va multumesc pentru prezenta in emisiune.