Se anunta o perioada caniculara, iar temperaturile ridicate cu care ne vom confrunta or sa provoace nu doar arsuri ale pielii si insolatie, ci si defectiuni ale automobilului, care va pot afecta siguranta atunci cand calatoriti cu masina.
Specialistii in asistenta rutiera de la Automobil Clubul Roman estimeaza ca in aceasta vara 5% dintre automobilele care vor calatori pe soselelele din Romania, situate in zonele unde vor fi semnalate temperaturi ridicate, vor fi afectate de catre acestea.
Si, din experienta noastra in asistenta rutiera, vremea caniculara poate provoca, de fapt, la fel de mari probleme pentru soferi, asemanatoare celor care apar in perioada temperaturilor scazute.
Din statisticile Automobil Clubului Roman, rezulta ca problemele care apar in timpul perioadelor caniculare la autovehicule sunt cu 35 % mai mari decat media obisnuita.
Bateriile, anvelopele, franele si amortizoarele se regasesc printre componentele care sunt cele mai expuse riscului in perioadele caniculare. Acestea pot ceda usor, mai ales daca conducatorii auto nu sunt preocupati de intretinerea lor sau nu le verifica periodic.
Deoarece în lunile de vara se calatoreste mai mult, problemele la anvelope apar mai des ca de obicei, presiunea acestora, dar si temperatura carosabilului, afectand rezistenta lor si puterea de franare. De asemenea, cauciucul din anvelope se poate dezintegra, mai ales daca presiunea din ele nu este conforma cu specificatiile producatorului.
Uleiul si lichidul de racire a motorului sunt, de asemenea, amenintate de cresterea caldurii, in timp ce consumul de combustibil va fi unul ridicat.
Din cauza supraincalzirii franelor, eficienta acestora va scadea, ceea ce poate conduce la marirea distantelor de oprire sau chiar la defectarea totala a sistemului de franare.
Si performanța motorului poate scadea cu 15%, chiar si mai mult daca functioneaza aerul conditionat.
Tot in perioadele caniculare, bateriile au si ele de suferit, iar temperatura lichidului de racire poate creste, un motiv in plus pentru a verifica, tot timpul, semnalele indicatoarelor de pe bord.
Temperaturile ridicate afecteaza si gradul de vascozitate al uleiului. Un ulei neschimbat la timp sau cu un indice de vascozitate necorespunzator temperaturilor de vara va afecta performantele motorului si, implicit, va conduce la defectarea unor componente ale acestuia.
Nu uitati de combustibil! Acesta se poate evapora mai repede intr-un automobil care se afla intr-o zona in care temperaturile sunt ridicate. Pe tot timpul cat se inregistreaza temperaturi care sunt peste limita de confort termic, se recomanda mentinerea automobilului , pe cat posibil, intr-o zona umbroasa si evitarea rularii cu aceasta.
Daca intampinati probleme cu automobilul in calatoriile dumneavoastra, va ajutam non stop, printr-un simplu apel la Call Center-ul ACR: +40 21 222 22 22, indiferent daca va aflati in Romania sau Europa.
Sa aveti parte de calatorii sigure, fara evenimente rutiere!
Automobil Clubul Roman este lider in asistenta rutiera din Romania si promotor al sigurantei si educatiei rutiere. Datorita experientei de peste 100 de ani in automobilism, dedicata membrilor sai, organizatia este pregatita sa intervina si sa rezolve toate situatiile de asistenta rutiera, indiferent ca este vorba de depanarea sau tractarea automobilului, consiliere juridica sau informatii de calatorie in tara sau strainatate.
Credem ca fiecare automobilist sau motociclist trebuie sa beneficieze de asistenta rutiera certificata si responsabila.
Apelati cu incredere la : +40 21 222 22 22 sau e-mail acr@acr.ro
06 august 2018