Sambata, 02 iulie 2022, in municipiul Targu Mures s-a desfasurat o competiție cu un nume inventat in Romania, respectiv SuperRally, competitie care nu este inclusă în disciplinele oficiale recunoscute de către Federatia Internationala a Automobilului (FIA) și care, mult mai grav, nu respectă prevederile Codului Sportiv International. Si din nou asistam la accidente care se soldeaza cu victime umane din cauza nerespectarii și neaplicării prevederilor internationale cu privire la securitatea pilotilor, oficialilor si spectatorilor.
Federatia Romana de Automobilism Sportiv, protejata la greu de Ministrul Sportului, a reusit in ultimul an sa inregistreze un record negativ în ceea ce privește nerespectarea măsurilor de siguranță, în competițiile organizate înregistrându-se accidentarea mortala a trei persoane, respectiv doi piloti si un spectator, precum si multe alte răniri. Toate acestea sunt datorate desfasurarii de competitii auto fara asigurarea normelor de securitate prevazute de legislatia internationala, inclusiv a evaluarilor de risc, evaluari pe care FRAS nu le efectuează.
De exemplu, la Targu Mures publicul spectator era “asigurat” contra posibilelor accidente produse de automobilele de concurs cu niste garduri, de fapt, acele garduri tip jandarmerie folosite pentru operatiunile de ghidare sau de închidere a unor zone de la manifestatii populare. In nici un caz acestea nu pot fi folosite ca parapeti de securitate, cum era cazul evenimentului de la Tg. Mureș unde se înregistrau viteze mari ale automobilelor de concurs și o afluență necontrolabilă a spectatorilor (fiind vorba de o zona urbană). Mai mult, conform normelor internaționale de securitate, într-un concurs în care lipsesc elementele de securitate specifice circuitelor de viteză (parapeti de beton nedislocabili prevazuți cu plasa protectoare, elemente de absorbție a șocurilor etc.) nu se introduc monoposturi, cum a fost cazul automobilului (Radical SR8), care a si accidentat doi copii.
De fapt, conform normelor Codului Sportiv International, in acel loc trebuia interzisa prezenta spectatorilor.
Automobil Clubul Roman a organizat in anii 2007 și 2008, in Municipiul Bucuresti, pe traseul din jurul Parlamentului, circuite de viteza in cadrul Campionatului Mondial FIA GT și British Formula 3, iar cei interesati au putut sa constate masurile de protectie pentru piloti, oficiali si spectatori si astfel, ambele concursuri s-au incheiat fara nici un accident cu răniri si victime umane. Acest exemplu a aratat ca si in Romania pot fi respectate normele de securitate sportiva, daca se doreste!
Ulterior, aceasta federatie, infiintata dupa anul 2008, cu obladuirea si in subordonarea Ministerului Sportului, a incalcat cu nonsalanta aceste norme de securitate, care, iata, s-au soldat cu victime umane atat din randul sportivilor, cat si al spectatorilor.
Este revoltator faptul ca acum, in anul 2022, mor sau sunt accidentati grav oameni in concursurile auto, dar Ministerul Sportului nu vede aceste dezastre, cu toate ca Automobil Clubul Roman, membru al FIA si Autoritate Sportiva Nationala, a sesizat permanent faptele deosebit de grave din automobilismul din Romania, care, in prezent, nu se mai intampla pe plan international.
Observam ca reprezentantii FRAS minimalizeaza gravitatea accidentelor si a consecințelor lor in fata organelor de cercetare si a opiniei publice, iar reprezentantii Ministerului Sportului le ignora total!
De asemenea, se incearca inducerea ideii ca ar fi normal sa se mai produca si accidente la concursurile automobilistice, dar important este ca prin masurile de securitate sa fie excluse accidentele cu victime umane! Sportul automobilistic este, pana la urma, un sport periculos, dar FIA, in ultimii 15-20 de ani a impus norme si reguli drastice pentru apararea vietii sportivilor, oficialilor si spectatorilor.
Suntem convinsi ca pasionatii automobilismului, datorita transmisiilor tv, pot urmari cursele auto pe plan international, in care problemele de securitate sunt tratate cu cea mai mare seriozitate, care sa conduca la eliminarea victimelor umane.
Este o concluzie total nefericita ca tara noastra se inscrie cu una dintre cele mai mari medii de accidente rutiere in comparatie cu populatia Romaniei, dar la fel de nefericita este situatia in sportul automobilistic, unde, intr-o perioada scurta, s-au pierdut vieti omenesti (doi piloti si un spectator) si au fost accidentate grav mai multe persoane, desi acest sport ar trebui sa reprezinte un etalon al circulatiei rutiere.
Aceste accidente trebuie stopate! Sportul automobilistic nu trebuie sa fie generator de accidente cu victime umane, iar Codul Sportiv International al FIA are reguli clare pentru masurile de securitate privind sportivii, dar si cetatenii, care fie sunt spectatori, fie sunt oficiali (arbitri)!
Responsabilii trebuie sanctionati conform legilor, deoarece viata oamenilor este protejata de Constitutie si de toata legislatia Romaniei.
Interesele materiale ale organizatorilor si ale federatiei nu pot acoperi lipsa masurilor de siguranta si securitate!
Ministerul Sportului trebuie să facă publice rezultatele comisiilor de ancheta care au investigat decesele celor doi piloți și a unui spectator.
Este clar ca aceasta indiferenta din cadrul Ministerului Sportului este generata si de faptul ca ministrul ignora performantele sportive, de exemplu un loc 4 la o finala de campionat mondial, obtinut de un sportiv roman este neimportanta, dar speram ca mortii si victimele din automobilism, al caror numar tot creste, il vor trezi la realitate!
Sportul, in general, trebuie sa contribuie la educatia tineretului!
Biroul de Presa al Automobil Clubului Roman