05 decembrie 2007 – Automobil Clubul Roman, asociatia automobilistilor din Romania isi exprima un protest vehement fata de atitudinea Guvernului Romaniei de a insista pentru existenta „taxei auto” cu toate avertizarile venite din partea Comisiei Europene vizand incalcarea legislatiei comunitare.
La data de 15 ianuarie 2007, ACR s-a adresat Comisiei Europene solicitand ca asa zisa taxa ecologica, taxa de mediu, taxa auto, taxa de prima inmatriculare, etc. sa fie retrasa de Guvernul Romaniei, deoarece incalca libera circulatie a marfurilor in Uniunea Europeana.
Comisia Europeana ne-a raspuns prin o scrisoare si ne-a comunicat ca: „… legislatia romana incalca inca dreptul comunitar. Intrucat Romania a devenit membru al UE, Comisia poate sa introduca o actiune impotriva Romaniei in temeiul articolului 226 din Tratatul CE prin initierea unei proceduri privind incalcarea dreptului comunitar care poate determina aducerea cazului in fata Curtii Europene de Justitie. Comisia nu va ezita sa actioneze in acest fel. (…)”
Cu toate acestea Guvernul Romaniei continua cu nonsalanta aplicarea taxei respective ignorand obligatiile asumate de tara noastra in calitate de membru al Uniunii Europene.
Asistam la cel mai grosolan comportament in spiritul indisciplinei neagreate intr-o comunitate civilizata care este Uniunea Europeana.
Asistam la corectarea unui management guvernamental defectuos prin aplicarea unei taxe ilegale si la sprijinirea fatise a unor grupuri de interese din cadrul importatorilor si fabricantilor de automobile.
Protestam in acelas timp fata de finantarea programului asa zis „rabla” din fonduri centralizate si nu din fondurile principalilor beneficiari ai programului, comerciantii de automobile.
Programul este inechitabil fata de toti cetatenii Romaniei care intr-un fel sau altul contribuie la fondul de mediu si numai o parte dintre acestia beneficiaza de sume din cadrul fondului.
Acest program sustine de asemenea pe cei care comercializeaza automobile, iar asa zisa prima de casare ar trebui suportata de cei care vand autoturismele noi cetatenilor care le-au retras din circulatie.
In cadrul acestui program mai exista un beneficiar: Remat-ul sau cum se numesc centrele de colectare, care aduna autoturisme vechi pe gratis si apoi comercializeaza deseurile feroase si neferoase. Pentru acestia autoturismele vechi reprezinta materie prima care ar trebui platita, dar STATUL ROMAN in generozitatea sa ii ajuta si pe acestia.
In al treilea rand, protestam fata de modul defectuos in care exista telefonul nr. 112. Populatiei Romaniei i s-a ascuns cu buna stiinta de catre guvernanti ca logistica acestui numar de apel unic este defectuoasa.
Rusine! Inca o data pentru atentionarea sosita de la Comisia Europeana.
Automobil Clubul Roman declara ca va ramane in continuare o voce distincta a Societatii Civile si va lua atitudine fata de agresarea, inselarea si chiar devalizarea bugetelor cetatenilor romani, cetateni ai Uniunii Europene.
Ca semnatari ai Chartei Europene a securitatii rutiere si detinatori ai Premiului de Excenta al Comisiei Europene vom amplifica eforturile noastre benevole pentru a contribui la salvarea a cel putin 25.000 vieti, posibile victime ale circulatiei rutiere in Uniunea Europeana pana in anul 2010.