La sediul central al Automobil Clubului Roman a avut loc astazi la pranz, conferinta de presa dedicata prezentarii Excellence in Road Safety Award 2007, premiu acordat recent asociatiei automobilistilor din Romania, de catre Comisia Europeana, in cadrul unei ceremonii organizata la Bruxelles si inmanat de catre vicepresedintele Comisiei Europene, dl. Jacques Barrot. In fata reprezentantilor mass-media premiul a fost prezentat de catre presedintele ACR, dl. Constantin Niculescu.
La prima parte a conferintei de presa de astazi a fost prezent dl. chestor dr. Gheorghe Popa, inspector general al Politiei Romane, membru de onoare al Automobil Clubului Roman. Domnia sa a felicitat Automobil Clubul Roman pentru primul premiu acordat unei asociatii din Romania dupa intrarea in Uniunea Europeana, evidentiind colaborarea fructuoasa din ultimii ani intre Politia Romana si ACR pe linia intaririi sigurantei rutiere si a promovarii unui concept nou de securitate in trafic. A fost prezent de asemenea si directorul Directiei Politiei Rutiere din IGP, dl. comisar-sef Theodor Bosman.
In partea a doua a conferintei de presa a fost prezentat Protestul Automobil Clubului Roman, cu privire la taxa de prima inmatriculare, programul “rabla” si telefonul 112.
Mai jos va prezentam cele doua comunicate de presa transmise de catre Automobil Clubul Roman:
COMUNICAT DE PRESA
Premiul de Excelenta al Comisiei Europene
Automobil Clubul Roman, asociatia automobilistilor din Romania, fondata la 1904, anunta cu satisfactie primirea Premiului de Excelenta al Comisiei Europene pe anul 2007, primul an al existentei Romaniei in Uniunea Europeana.
Din cele cunoscute de noi acesta este primul si pana in prezent singurul premiu oferit unei entitati romanesti de Comisia Europeana.
In luna martie 2007, Automobil Clubul Roman a semnat Charta Europeana a Securitatii Rutiere si a desfasurat in anul 2007 o serie de activitati benevole si cu fonduri proprii in domeniul respectiv, dintre care amintim:
– infiintarea a peste 100 laboratoare de educatie rutiera in scoli si deplasari ale laboratoarelor mobile de educatie rutiera in locuri de joaca si in spatii unde au fost copii;
– lansarea in Romania a campaniei mondiale „Ganditi inainte de a conduce”, campanie initiata de Fundatia FIA;
– coparticiparea alaturi de Politia Rutiera si alte institutii la derularea campaniei „Stop accidentelor rutiere, viata are prioritate”;
– coparticiparea la concursul national de educatie rutiera in randul elevilor „Educatie pentru viata”;
– contributia semnificativa in amenajarea primelor doua „puncte negre” (puncte cu potential ridicat de accidente) existente pe caile rutiere in numar insemnat. Acest lucru s-a intamplat in judetul Sibiu.
Realizarile Automobil Clubului Roman au la baza o colaborare deosebita cu POLITIA ROMANA, cu conducerea acestei institutii si cu Directia Politiei Rutiere.
Prin Premiul de Excelenta oferit de Comisia Europeana la categoria Federatii si Asociatii, Automobil Clubul Roman se inscrie ca o puternica asociatie reprezentativa din Romania si un factor dinamic in domeniul securitatii rutiere.
Iata ca in Uniunea Europeana activitatile corespunzatoare si benefice cetateanului comunitar sunt apreciate.
Premiul de Excelenta al Comisiei Europene a fost inmanat reprezentantilor Automobil Clubului Roman de catre dl Jacques Barrot, vicepresedinte al Comisiei Europene in cadrul unei ceremonii organizate la Bruxelles, in ziua de 26 noiembrie 2007.
Pentru anul 2007 au mai fost atribuite alte sase Premii de Excelenta la urmatoarele categorii:
– Regiuni si orase
– Provincii
– ONG si organizatii similare
– Institutii
– Companii multinationale
– Intreprinderi Mici si Mijlocii
Charta europeana a securitatii rutiere; o platforma de actiuni unice
Creata in 2004 de catre Directoratul General pentru Energie si Transport al Uniunii Europene, Charta europeana a sigurantei rutiere, invita toti actorii societatii civile, inclusiv scoli,organizatii, asociatii si principalele companii multinationale, sa-si aduca o contributie concreta si eficienta la imbunatatirea sigurantei rutiere.
Fiecare semnatar isi ia o serie de angajamente specifice pentru imbunatatirea sigurantei rutiere prin masuri si actiuni concrete.
Semnarea planurilor de actiune este facuta public iar desfasurarea acestora este monitorizata si evaluata. Semnatarii chartei isi impartasesc din experienta si priceperea lor prin intermediul unei platforme comune.
Aceasta initiativa, face posibila concentrarea tuturor ideilor si propunerilor practice in domeniu in cadrul unei retele flexibile si interactive. Principalele idei sunt selectate si impartite iar cele mai eficiente modalitati de combatere a accidentelor rutiere se evidentiaza in mod firesc.
Eforturile si responsabilitatea asumata de catre fiecare membru al Chartei europene a securitatii rutiere, trebuie sa faca posibila atingerea tintei Comunitatii Europene, de a scadea la jumatate numarul decesurilor in accidentele rutiere pana in 2010.